Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής διάσκεψη για την αρχαιοκαπηλία

Στα «αντίδωρα» επιμένει το ελληνικό κράτος

Το κλεμμένο κεφάλι της Νεφερτίτης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου
Το κλεμμένο κεφάλι της Νεφερτίτης, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου
Κλιμακώνει η Αίγυπτος τις πιέσεις της για επιστροφή λεηλατημένων αρχαιολογικών θησαυρών της. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (CSA) ανακοίνωσε πως θα οργανώσει τον Απρίλη, στο Κάιρο, τριήμερη διάσκεψη των χωρών που διεκδικούν τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Ζάχι Χάουας, είπε ότι θα συμμετάσχουν 30 χώρες, μεταξύ των οποίων: Ελλάδα, Μεξικό, Περού, Αφγανιστάν, Ιράκ, Καμπότζη, Κίνα. «Οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών θα συζητήσουν για συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο, για να εντείνουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί (...) και εκτίθενται σε μουσεία του κόσμου και σε οίκους προς πώλησιν», σημείωσε ο Χάουας, προσθέτοντας ότι η διάσκεψη πρέπει να επεξεργασθεί «ακριβείς προτάσεις» και να καταρτίσει μια λίστα των αρχαιοτήτων που διεκδικεί η κάθε χώρα.

Παράλληλα, θα εξετάσει τη διεθνή σχετική νομοθεσία, προκειμένου να την επανεκτιμήσει και να «προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών των χωρών, όσον αφορά την επανάκτηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής περιουσίας τους».

Θυμίζουμε ότι το 2009 υπήρξε «μπαράζ» αιτημάτων επιστροφής από διάφορες χώρες προς μεγάλα μουσεία της Δύσης. Η Αίγυπτος και το Ιράν απαίτησαν επιστροφές αρχαιοτήτων τους από το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο, αντίστοιχα, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβρη ότι συγκροτεί ειδική ομάδα στελεχών του Μουσείου των Θερινών Ανακτόρων του Πεκίνου, η οποία θα περιοδεύσει το 2010 σε μουσεία, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, προκειμένου να καταγράψει, σε πρώτη φάση, τις αρχαιότητες που ανήκαν στο συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο. Σύμφωνα με την Κινεζική Ενωση Αρχαιοτήτων, πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτιστικά αντικείμενα κλάπηκαν την περίοδο 1840 - 1949 και εκτίθενται σήμερα σε ξένα μουσεία.

Το θέμα είναι τι κάνει, ή μάλλον... τι δεν κάνει, η Ελλάδα γι' αυτό το μείζον θέμα. Προς το παρόν και η σημερινή κυβέρνηση κινείται στην - με πολλά ερωτηματικά και πολύπλευρα προβληματική - πεπατημένη των «αντίδωρων» σε όποιο μουσείο δεχτεί να επιστρέψει αρχαιότητές μας. Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά και αυτά με «αντίδωρα»... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, από το βήμα του ΟΗΕ (αρχές του περασμένου Δεκέμβρη), σημείωσε (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την χαρά μας για το γεγονός ότι αρκετά σπαράγματα προερχόμενα από το μνημείο έχουν επιστραφεί εθελούσια ή μέσω δανείων από την Χαϊδελβέργη, το Παλέρμο και το Βατικανό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με άλλα μουσεία για τη διερεύνηση τρόπων για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές συλλογές τους»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνη «οδός» η αλλαγή συσχετισμών(2012-06-28 00:00:00.0)
Το εμπόριο επικαλύπτει τον πολιτισμό(2009-06-28 00:00:00.0)
«Νόστοι» και επαναπατρισμοί(2008-09-24 00:00:00.0)
Ενα κομμάτι επέστρεψε σπίτι(2006-09-06 00:00:00.0)
«Ικαρος» για την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα»(2002-01-23 00:00:00.0)
Στο... «ενεχυροδανειστήριο»(2001-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ