Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θριάσιο Πεδίο ... κερδοφόρας «πράσινης» ανάπτυξης

Πίσω από ένα προσεγμένο φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ με σημαία την περίφημη «πράσινη» ανάπτυξη που επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσει η δημοτική αρχή της Ελευσίνας (στηρίζεται από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ) κρύβεται μια άκρως επικίνδυνη τακτική που μοναδικό στόχο έχει τη συνδιαλλαγή και εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και των βιομηχάνων της περιοχής.

Με την πολιτική αυτή, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων της περιοχής, έχει βοηθήσει να προωθηθούν ή να μπουν σε τροχιά υλοποίησης διάφορα σχέδια ιδιωτών και μεγαλοβιομηχάνων της περιοχής.

Στη γραμμή αυτής της τακτικής εντάσσονται και τα δύο πρόσφατα ψηφίσματα που κατέθεσε για να εγκριθούν τελικά από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορούν το πρώτο στην ακτογραμμή και την προστασία της θάλασσας του κόλπου της Ελευσίνας προς την κυβέρνηση και ένα δεύτερο προς το ΕΣΔΚΝΑ που ζητάει να πληρώνει για όσα απορρίμματα δημιουργεί, με την αιτιολογία ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό την ανακύκλωση που κάνει.

Στα πλαίσια αυτής της τακτικής στέλνει ψήφισμα προς την κυβέρνηση, αναφερόμενη γενικά στα προβλήματα του περιβάλλοντος στην περιοχή, αλλά την ίδια στιγμή δε θίγει τα ουσιαστικά προβλήματα της ρύπανσης του κόλπου που έχει καταληφθεί κυριολεκτικά από βαριές βιομηχανίες. Και αυτό καθώς έχει η ίδια ιδιαίτερη συμβολή στην πράξη να επεκταθούν παραπέρα ώστε να εξασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου της περιοχής. Συγκεκριμένα:

  • Με το τελευταίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή βιομηχανική, χωρίς να καθορίζει νησίδα ασφαλείας πρασίνου μεταξύ ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει σήμερα οι εργασίες επεκτάσεων του διυλιστηρίου.
  • Νομιμοποίησε μέσω του ΓΠΣ τα 600 παράνομα στρέμματα που έφτιαξε με επιχωματώσεις η «Χαλυβουργική» ώστε να μπορεί να σχεδιάζει σήμερα τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
  • Το τσιμεντάδικο του ΤΙΤΑΝ στην παραλία δε δέχεται πλέον καμία πίεση να απομακρυνθεί καθώς ο ιδιοκτήτης του Κανελλόπουλος έγινε από το δήμο μεγάλος ευεργέτης επειδή φώτισε τα αρχαία που έχει καταπατήσει και κατασκεύασε κτίριο για Πολιτιστικό Κέντρο!

Την ίδια λογική και τακτική με μικρά, αλλά σταθερά βήματα ακολουθεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβάλλοντας όλο και πιο έντονα την πολιτική για διαχείριση των απορριμμάτων κάθε περιοχής ξεχωριστά, διασπώντας τον σημερινό ενιαίο χαρακτήρα και να διευκολύνεται τοπικά η συναλλαγή με ιδιωτικά συμφέροντα.

Είχε φροντίσει να ξεκινήσει δειλά - δειλά με κάποια προγράμματα ανακύκλωσης ώστε να φτάσει σήμερα, με τις δωρεές οικοπέδων από ΠΕΤΡΟΛΑ και Ναυπηγεία Ελευσίνας, να στήσει εργοστάσιο ανακύκλωσης. Η δημοτική αρχή βέβαια δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να διευκολύνει την «Εταιρεία Ανακύκλωσης ΑΕ» όπου μέτοχοι είναι η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες να δημιουργήσουν στην Ελευσίνα ένα ΚΔΑΥ που καλύπτει όλη την περιοχή του Θριασίου. Ταυτόχρονα μέσω ΣΔΙΤ προχωράει στην κατασκευή και μονάδας λιπασματοποίησης. Εχοντας υλοποιήσει όλα τα παραπάνω, φτάνει σήμερα στο σημείο να ζητάει από τον ΕΣΔΚΝΑ με ψήφισμα να καταβάλλει λιγότερες εισφορές και με βάση τις ποσότητες απορριμμάτων που θα προωθεί στο ΧΥΤΑ της Φυλής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ