Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σύμβαση εξυπηρέτησης των φιλοδοξιών του νομάρχη...

Και «δικομματικές κολεγιές» για κατανομή «αυτοδιοικητικών πόστων» στη Θεσσαλία, ενόψει του «Καποδίστρια 2»

Ενόψει εφαρμογής του «Καποδίστρια 2» άρχισαν και οι «διεργασίες» για την επιλογή των «κατάλληλων προσώπων» τα οποία θα κληθούν να υλοποιήσουν τη «νέα διοικητική μεταρρύθμιση». Στο πλαίσιο αυτών των «διεργασιών» εκδηλώνονται και οι προσωπικές φιλοδοξίες για δημαρχιακή υποψηφιότητα στους νέους διευρυμένους δήμους, ενώ το «μήλον της έριδος» για κάποιους εκ των εν ενεργεία «τοπικούς άρχοντες» - δημάρχους και νομάρχες - είναι το «πόστο» του εκλεγμένου περιφερειάρχη. Μερικοί, δε, είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα «θεμιτά και αθέμιτα μέσα» που διαθέτουν για να πετύχουν αυτόν το στόχο.

Και, βεβαίως, σ' όλο το διάστημα μέχρι τη διενέργεια των τοπικών εκλογών όλοι αυτοί δεν πρόκειται να ασχοληθούν με κανένα από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής τους, αφού το μόνο που θα τους ενδιαφέρει θα είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την περιπόθητη υποψηφιότητα. Μια εξασφάλιση που καθόλου δεν εξαρτάται από την ενασχόλησή τους με τα λαϊκά προβλήματα, αλλά από «το δόντι» που έχουν στην «ανωτέρω εξουσία», καθώς και από τα «τακιμιάσματα» και τις «δικομματικές κολεγιές» που θα πετύχουν σε τοπικό επίπεδο.

Σ' αυτή την κατηγορία φαίνεται να ανήκει και ο νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το πετύχει.

Το «κουβαρνταλίκι» της νομαρχίας

Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Μαγνησίας, η πρόταση του νομάρχη για σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με το Δήμο Τρικκαίων, την ΤΕΔΚ Τρικάλων και το Πανεπιστήμιο Αθήνας, για την «προσαρμογή και συνάρθρωση των λειτουργιών του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενόψει της «νέας διοικητικής μεταρρύθμισης», εντάσσεται στο πλαίσιο υπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής για την προώθηση και υλοποίηση της νέας αντιδραστικής «διοικητικής μεταρρύθμισης» και, ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες για το «πόστο» του πρώτου εκλεγμένου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας ψήφισε κατά πλειοψηφία - υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι που ανήκουν στην Νομαρχιακή Αρχή - την εν λόγω σύμβαση. Μιλώντας στη συνεδρίαση η Εύη Καρυδάκη, σύμβουλος της ΝΑΣ, αποκάλυψε ότι:

-- Η Νομαρχία Μαγνησίας θα χρηματοδοτήσει - μόνη αυτή και κανείς άλλος από τους εταίρους της σύμβασης - τη «δουλειά» για την προετοιμασία των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υποδεχτούν τον «Καποδίστρια 2», με το ποσό των 150.000 ευρώ, το οποίο θα αντληθεί από το νομαρχιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που χρηματοδοτείται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους του 2010. Μάλιστα, αυτό το «κουβαρνταλίκι» της Νομαρχίας εκδηλώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία εμφανίζει δυσκολία να διαθέσει το ποσό των 40.000 ευρώ που απαιτείται για να κλείσουν πληγές από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Σούρπης.

-- Ως «συνεργάτης» θα χρησιμοποιηθεί και ο Ν. Χλέπας, αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος - όλως περιέργως - είναι και μέλος της επταμελούς επιστημονικής επιτροπής που όρισε το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα της «νέας διοικητικής μεταρρύθμισης».

Πολιτική ανεντιμότητα

Η εκπρόσωπος της ΝΑΣ ζήτησε να μην ψηφιστεί η σύμβαση, υπογραμμίζοντας: «Είναι ανέντιμο πολιτικά να ξοδεύεται δημόσιο χρήμα, χρήμα των κατοίκων της Μαγνησίας για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Είναι πολιτικά ανέντιμο να χρησιμοποιείται κάθε τρόπος, κάθε μέσο, με απίστευτες μεθοδεύσεις για την κατάκτηση του θώκου, για την απόκτηση του χρίσματος στη διαδρομή για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο νομάρχης ισχυρίστηκε ότι «η ΝΑΜ, με τη σύμβαση, έχει αναλάβει, ως πρωτοπόρα, να καλύψει τις αδυναμίες της κυβέρνησης, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και του ΙΤΑ»(!) και υπερασπίστηκε της προσωπικότητας του Ν. Χλέπα και του δημάρχου Τρικκαίων, Μ. Ταμήλου(;). Και, βεβαίως, έσπευσε να κατηγορήσει τη ΝΑΣ για «δίκην προθέσεων». Την απάντηση πήρε, αμέσως, από την Εύη Καρυδάκη, η οποία σημείωσε ότι ο Απ. Παπατόλιας, «για να προσεγγίσει τον κ. Ραγκούση φαίνεται να μοιράζει φιλοδωρήματα στην ...αυλή» και επισήμανε ότι «πρόκειται για πολιτικό ζήτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει και η κυβέρνηση».

Στις αστήρικτες κατηγορίες κατά της ΝΑΣ επανήλθε ο νομάρχης, με παρέμβασή του στον τοπικό Τύπο, για να πάρει ξανά την απάντηση με ανακοίνωση της παράταξης στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνεται: «Είναι προφανές ότι με τη διοικητική μεταρρύθμιση, το "λαμπρό μέλλον" που προδιαγράφεται η συνεργασία μεταξύ του νομάρχη Μαγνησίας (ΠΑΣΟΚ) και του δημάρχου Τρικάλων (ΝΔ), όπως και το γεγονός ότι ο κ. Χλέπας αξιοποιείται επί υπουργίας Παυλόπουλου και Ραγκούση, επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, αυτό που η ΝΑΣ βροντοφωνάζει σε κάθε περίπτωση: Στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ από τα δυο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) επιλέγονται τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν. Ο συνωστισμός μεγάλος. Ο διαγκωνισμός σκληρός, αλλά σύμφωνος με τους νόμους της αγοράς...».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org