Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΧΡΕΩΝ
Προσφυγή κατά της παράτασης

Να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία παρατείνονται για ένα ακόμη χρόνο τα βεβαιωμένα χρέη προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία, ενώ παραγράφονταν είτε φέτος είτε πέρσι, ζητάει με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Ειδικότερα, οι φοροτεχνικοί στρέφονται κατά της από 22/12/2009 απόφασης του υπουργού Οικονομικών με την οποία παρατάθηκε για ένα έτος - μέχρι 31/12/2011 - ο χρόνος παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών προς τα τελωνεία και το Δημόσιο, που παραγράφονταν μέσα στη διετία 2009-2010.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 78 του Συντάγματος), και αυτό γιατί κάθε παράταση του χρόνου παραγραφής των βεβαιωμένων χρεών δημιουργεί ζήτημα αναδρομικής επιβολής φόρου, κάτι που απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα. Η πρακτική αυτή κατά τους φοροτεχνικούς δημιουργεί εμφανή αβεβαιότητα και σύγχυση στους φορολογούμενους, ως προς το ακριβές χρονικό σημείο επέλευσης της παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή των επίμαχων φόρων, καθώς δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες παρατάσεις, με αποτέλεσμα «να δημιουργηθεί μια εξόφθαλμη καταστρατήγηση των διατάξεων που αφορούν την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου». Τέλος, αναφέρουν ότι οι παρατάσεις του χρόνου παραγραφής και η υποχρέωση διαφύλαξης των φορολογικών βιβλίων αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ