Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» - ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
«Εχουν καταντήσει αθλητισμό και πολιτισμό επιχειρήσεις»

Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Αιγάλεω» Γιώτης Σαντζαρίδης μιλάει στο «Ρ» για τα προβλήματα της περιοχής και τις θέσεις της παράταξης

Μπορεί να θεωρείται από τους μεγαλύτερος Δήμους της Δυτικής Αττικής και κάποιοι σήμερα να υπερηφανεύονται για τη συνεχώς αυξανόμενη εμπορικότητά του, όμως πίσω από τη βιτρίνα το σκηνικό δεν αλλάζει. Οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής αντιμετωπίζουν και εδώ ολα τα προβλήματα που δημιουργεί για αυτούς το σημερινό πολιτικό σύστημα διαχείρισης. Ο λόγος για το Δήμο Αιγάλεω που σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο «Ρ» όσον αφορά τον τομέα του αθλητισμού η κατάσταση είναι πανομοιότυπη με αυτή που επικρατεί και στους άλλους Δήμους της Αττικής. Μέσα από το οδοιπορικό μας ο «Ρ» διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν ενώ συνομιλώντας με ανθρώπους των τοπικών σωματείων αφουγκράστηκε τις δικές τους ανησυχίες.

Το πρώτο μέρος της ερευνάς μας αφορά την συνομιλία που είχαμε με τον Γιώτη Σαντζαρίδη, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης για το Αιγάλεω», όπου μας εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί καθώς και τις θέσεις της δημοτικής παράταξης.

Ελλειψη χώρων και οικονομικό τα μεγάλα προβλήματα

«Οι αθλητικοί χώροι είναι λίγοι και κακής ποιότητας, καμιά σχέση με τις σημερινές ανάγκες των παιδιών. Πέρα από το γεγονός ότι είναι κατασκευή του 1970. Τους έδωσαν στην ΤΑ αλλά δεν έδωσαν και τα ανάλογα κονδύλια για τη συντήρησή τους. Ποτέ κανείς δε σκέφτηκε τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, των δημοτών. Ετσι για να κάνουν τα παιδιά αθλητισμό ή να ασχοληθούν με τον πολιτισμό πρέπει να πληρώνεις στα αθλητικά σωματεία, στους πολιτιστικούς οργανισμούς. Οι ίδιοι οι γονείς έχουν υποχρεωθεί να διοικούν τα σωματεία με οικονομικούς όρους για να πληρώνουν τους προπονητές, τα έξοδα γραφείων κλπ. Ο Δήμος αυτά τα λίγα δεν τους τα δίνει. Το ίδιο και η Πολιτεία. Ο Δήμος επιλεκτικά όπως κι η Πολιτεία δίνουν σε σωματεία για καθαρά κομματικούς λόγους. Πρέπει να πούμε ότι, η ερασιτεχνική δημιουργία είναι πλέον στα αζήτητα, τα πάντα έχουν εμπορευματοποιηθεί. Αθλητισμός και Πολιτισμός προσφέρουν τεράστια κέρδη στο πολυεθνικό κεφάλαιο».

Ο ρόλος του Δήμου

«Ο Δήμος αφήνει ή κάνει τα στραβά μάτια στην καταπάτηση ή την αγορά δημοτικών χώρων από το μεγάλο κεφάλαιο. Π.χ. Ο χώρος που εγκαταστάθηκε το "LIDL", ένας χώρος φιλέτο ή τα 9 στρέμματα στην περιοχή της Αναγέννησης απάνω στην Λεωφ. Καβάλας χαρακτηρισμένα από το υπουργείο χώρος αθλητισμού εδώ και πολλά χρόνια και όμως ακόμα δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Οταν λοιπόν, χάνονται οι χώροι για ποιες αθλητικές υποδομές να κουβεντιάσουμε;».

Οι θέσεις της παράταξης

«Εμείς σαν παράταξη επανειλημμένα έχουμε βάλει το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης στους αθλητικούς χώρους και στα σχολεία. Αυτή η καπιταλιστική φιλοσοφία ανάπτυξης που έχει περάσει στη χώρα μας, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό με στόχο το κέρδος, μέσω των μεγαλοχορηγών πολύ εύκολα μπολιάζει και τους μικροπαράγοντες. Οριστικές λύσεις στα προβλήματα δεν μπορούν να υπάρξουν. Ομως, υπάρχουν κατακτήσεις. Κουβεντιάζουμε με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς παράγοντες της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαιτήσουν για τα παιδιά τους και για τον εαυτό τους καλύτερες δυνατότητες άθλησης και πολιτισμού, π.χ. να διεκδικήσουν τους χώρους που ακόμα υπάρχουν».


Ν.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ