Αρχή με ανατιμήσεις φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα - ποτά. Συνέχεια με συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, αύξηση των ειδικών φόρων σε βενζίνες κ.ά. Στα σκαριά και η νέα γενιά μετοχοποιήσεων δημόσιας περιουσίας
Σε φάση ποσοτικοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων «μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα» που έχουν αξιώσει η ΕΕ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αμέσως μετά τις γιορτές - 6 Γενάρη - εγκαθίσταται στο υπουργείο Οικονομικών ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν προκειμένου να επιβλέψει τις «εργασίες» κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), δηλαδή της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για την τριετία 2010 - 2012.
- Το πρώτο μέτρο, αλλά ίσως το πλέον «ανώδυνο» σε σχέση με όσα ετοιμάζουν, είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους πάνω στα τσιγάρα και τα ποτά. Με το συγκεκριμένο, και σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, έρχονται να επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση με ακόμη 250 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο, με εφαρμογή από τις πρώτες κιόλας μέρες του Γενάρη, όταν και θα καταθέσουν τη ρύθμιση στη Βουλή.
- Στο επόμενο διάστημα κλείνει και ο στημένος δήθεν «κοινωνικός διάλογος» γύρω από το φορολογικό. Η συνέχεια είναι απόλυτα δεδομένη στην κατεύθυνση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και μέσω της άμεσης φορολογίας πάνω στο οικογενειακό εισόδημα. Ηδη προδιαγράφεται η συρρίκνωση στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, έως και η πλήρης κατάργηση για τους μικροεπαγγελματίες. Το μέτρο θα αρχίσει να αποδίδει στην αντιλαϊκή πολιτική με την ψήφιση του νόμου, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναμένεται για το Μάρτη ή και ακόμη νωρίτερα. Μεγάλη γκάμα εργατοϋπαλλήλων θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με μειώσεις στους μισθούς εξαιτίας και της αυξημένης παρακράτησης φόρου, η οποία κάθε φορά συνδέεται με το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που επισημαίνει στα λογιστήρια και τους φορείς ότι προσεχώς θα δοθούν «νέες οδηγίες». Ειδικές κατηγορίες μικροεπαγγελματιών (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ά.) που σήμερα εξαιρούνται μπαίνουν σε καθεστώς λογιστικού προσδιορισμού από την Εφορία με γενίκευση της χρήσης ταμειακών μηχανών.
- Απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες κλπ.). Ανοιχτά πλέον κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση στον ειδικός φόρο πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, στη λογική ότι σήμερα υπάρχουν πολλά περιθώρια, γιατί οι σχετικοί φόροι είναι χαμηλότερα σε σχέση με την ΕΕ. Το μέτρο θα ποσοτικοποιηθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα συγκεκριμενοποιηθεί το αργότερο από το β' εξάμηνο του 2010. Προβλέπουν κλιμακωτές ανατιμήσεις για καθένα από τα επόμενα χρόνια (2010 - 2011 - 2012). Είναι η ίδια ακριβώς συνταγή με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, που μονομιάς νομοθέτησε ήδη από το 2006 τρανταχτές ανατιμήσεις κλιμακώνοντας 2006 μέχρι και για το 2009.
- Κλιμακώνοντας ακόμη παραπέρα προετοιμάζουν τρανταχτές ανατιμήσεις μέχρι και 2 εκατοστιαίες μονάδες στο ΦΠΑ επιβαρύνοντας έτσι ολόκληρη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης. Ηδη από σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο εφαρμογής «συμπληρωματικού πλάνου», στο βαθμό που δουν ότι τα άλλα μέτρα δεν αποδίδουν όσο έχει ζητηθεί από την Κομισιόν.
- Σχεδιάζεται η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
- Η νέα γενιά μετοχοποιήσεων δημόσιας περιουσίας και υποδομών γίνεται έτσι ώστε να εμφανίσουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Σε αυτό το πλαίσιο ακόμη και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για μη πώληση εταιρειών όπως οι ΔΕΗ, ΕΛΠΑ κ.ά. πηγαίνουν περίπατο... Δρομολογούν την ίδρυση «εταιρείας συμμετοχών» στην οποία θα εντάξουν μετοχικά πακέτα εταιρειών (όπως ενδεχομένως και της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κλπ) που στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για το χρηματιστήριο. Αντίστοιχα μεθοδεύονται και για τα «φιλέτα» δημόσιας γης και περιουσίας που σήμερα βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται η δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του υπό εφαρμογή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Το μέτρο θα ισχύσει «μια και έξω» με την οριστική απαλλαγή των ισχυρών επιχειρήσεων ακόμη και στο διηνεκές, δηλαδή με τη νομοθετημένη απαλλαγή τους από κάθε άλλο σημερινό ή όποιο τυχόν μελλοντικό φόρο περιουσίας. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να θερμάνουν το ενδιαφέρον των «επενδυτών» για τις συγκεκριμένες εταιρείες. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήδη έχει ανακοινώσει το κονδύλι των μετοχοποιήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ.
Α. Σ.