Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, πιστού αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 22 Νοέμβρη 1999 και αντί για χρονιάτικο μνημόσυνο προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης, 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η γυναίκα του, η κόρη, τα εγγόνια του

* * *

Στις 11 Οκτώβρη 2000 έφυγε από τη ζωή η σεμνή και συνειδητή αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του προοδευτικού κινήματος ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΑΚΑ, σύζυγος του αείμνηστου στρατηγού Μανώλη Μάντακα, επιτελάρχη του ΕΛΑΣ και αδελφή του Βαγγέλη Κτιστάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον οποίον κατακρεούργησαν οι χιτλερικοί έξω από τις φυλακές της Αγιάς.

Τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, που ο στρατηγός σύζυγός της ζούσε στην παρανομία, μοιραζόταν και αυτή τις δυσκολίες, αφού και αυτή ήταν υποχρεωμένη να παίρνει αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Εκεί, όμως, που αναδείχτηκαν όλες οι αρετές της και έφτασε στον ανώτατο βαθμό η δραστηριότητά της, ήταν ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση από τη φασιστική κατοχή. Βγήκε και αυτή στην παρανομία και με την σύζυγο του Δημήτρη Μιχελογιάννη, ταγματάρχη του ΕΛΑΣ, πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στον ΕΛΑΣ, στο Θέρισσο, στα Κεραμειά και στην ορεινή Κυδωνία και την περιοχή Αποκόρωνα, γενικά.

Μετά την Απελευθέρωση, συνέχισε με άλλες μορφές την προσφορά της στον αγώνα για δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οσοι γνώρισαν την Μαρία Μάντακα, στο πρόσωπό της βρήκαν μια σπάνια προσωπικότητα, η οποία νουθετούσε, έπειθε, εμψύχωνε, οιστρηλατούσε και οδηγούσε τους νέους και τις νέες στους δύσκολους καιρούς της Κατοχής, στις επάλξεις της Αντίστασης.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών: ΑΥΡΑΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΥΚΑΛΟΥ, στελεχών του ΚΚΕ, ο αντιστασιακός Νίκος Τσούκαλος πρόσφερε 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παγκρατίου για το 16ο Συνέδριο και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Κασσαρος προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου, 50.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των πανανθρώπινων ιδανικών: ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ΝΙΚΟΥ και ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ, ΛΟΥΛΑΣ ΛΟΓΑΡΑ, ΤΑΚΗ ΑΔΑΜΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΩΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΝΑΚΑ, ΣΠΥΡΟΥ ΚΩΤΣΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, τέως προέδρου του Παραρτήματος Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Η Κατερίνα Σαραντάκου πρόσφερε στην ΚΟΒ Γυθείου 20.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της ΝΤΙΝΟΥ και ΛΟΥΛΑΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μνήμη των αδελφών του πατέρα της ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΚΟΥΤΡΑΚΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε με απόφαση του Στρατοδικείου Τρίπολης, της γυναίκας του ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΥΤΡΑΚΟΥ, που δολοφονήθηκε από χίτες, του ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στο Γουδί και του ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ, που εκτελέστηκε από Γερμανούς.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της λατρευτής συζύγου μου ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΦΗ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 15.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Σπύρος Χρηστοφής

* * *

Ο Ζήσης Λάμπρου και η Ασημίνα Λάμπρου - Νταλιάνη προσφέρουν 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στη μνήμη των γονιών τους ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ και ΑΛΕΚΟΥ και ΑΡΕΤΗΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, καθώς και στη μνήμη των αδελφών τους ΘΑΝΑΣΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ και ΛΕΩΝΙΔΑ, ΣΠΥΡΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗ, ΝΤΙΝΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ και ΣΤΕΛΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ.

* * *

Στις 26 Νοέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ στο Αγρίνιο.

Στη μνήμη του, η κόρη του Ειρήνη, ο γαμπρός του Βασίλης και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. στην ΚΟ Αγρινίου για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Ο Αβραάμ και η Ιωάννα Στεφανίδου προσφέρουν 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών από τον Πόντο.

* * *

Στη μνήμη της γιαγιάς μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ, της μητέρας μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ και της θείας του ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ, οι οποίες εκτελέστηκαν στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου, καθώς και στη μνήμη των αδελφών μου ΗΛΙΑ, ΦΩΤΗ, ΑΝΤΩΝΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ προσφέρω 40.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

Γιώργος Ξεροβάσιλας


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org