Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε αναζήτηση νέων ζωτικών χώρων

Μετά τις απανωτές κρατικές ενισχύσεις δρομολογούν τη «στρατηγική εξόδου». Παραπέρα επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη - σχεδιασμοί χρηματοδότησης στα μονοπώλια της «πράσινης οικονομίας»

Την παραπέρα επέκταση στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και την απόσπαση μεριδίων στην ντόπια αγορά προαναγγέλλει και η νέα διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα δρομολογούν ειδικές επιχειρηματικές δράσεις χρηματοδότησης στους μεγαλοεπιχειρηματίες της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, του κλάδου που προορίζεται να αποτελέσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για ακόμη περισσότερα κέρδη για τα μονοπώλια.

Από τα στοιχεία που σταδιακά ανακοινώνουν οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα και το ασύλληπτο μέγεθος των κρατικών ενισχύσεων που πήραν προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο της καπιταλιστικής κρίσης. Μετά τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άντλησε τζάμπα χρήμα ύψους 12 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μέσω του ίδιου μηχανισμού άντλησε πάνω από 9,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες σήμερα πληροφορίες, οι ελληνικών συμφερόντων τράπεζες επιδοτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος με τζάμπα κρατικό χρήμα ύψους άνω των 48 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 20% του παραγόμενου ΑΕΠ, χώρια τα εθνικά πλαίσια στήριξης (πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, κ.ο.κ.). Ανάλογα ήταν και τα ποσά που δόθηκαν στις τράπεζες άλλων κρατών της ΕΕ και που μαζί με τις άλλες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις, σε όφελος συνολικά της πλουτοκρατίας, απογείωσαν τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής το ομίλου, Β. Ράπανος, και ο υποδιοικητής, Απ. Ταμβακάκης, έδωσαν έμφαση στα παρακάτω:

  • Στην κατάθεση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή του σχεδίου που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει στην Κομισιόν. Στη βάση αυτού θα κριθούν από τις λεγόμενες αγορές και οι μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου, οι δυνατότητες πρόσβασης σε φτηνό χρήμα, κ.ά.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στους κλάδους της ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών, στα έργα συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στον κλάδο «υψηλής τεχνολογίας», κ.α.
  • Παραπέρα επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, όπου αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορές. Η διοίκηση της Εθνικής δηλώνει απόλυτη στήριξη στην τουρκική τράπεζα Φινανσμπάνκ, στη «μεγαλύτερη επένδυσή της στο εξωτερικό» και υπενθυμίζει με νόημα το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.
  • Τη δρομολόγηση σταδιακής εξόδου από τα έκτακτα μέτρα της ευρωτράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας κάνει λόγο για επιστροφή ποσών έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2010 να έχουν απομείνει περίπου 6 δισ. ευρώ.
  • Τα κρατικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους φτάνουν σε 17 δισ. ευρώ και ανεξάρτητα από τις «υποβαθμίσεις» θα συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του χρέους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ