Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Αναδρομική έκθεση Αγ. Θεοδωρόπουλου

«Σπίτια» ξυλογραφία
«Σπίτια» ξυλογραφία
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου - χαράκτη Αγγελου Θεοδωρόπουλου (1883-1965) εγκαινιάζεται στις 22/11 (8.30μμ) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προβολής του έργου μεγάλων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών και περιλαμβάνει 180 έργα. Την πληρότητα και την άρτια παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη, υποστήριξαν το Αρχείο του Ερευνητή της Ελληνικής Χαρακτικής Ανδρέα Δεληβορριά και το Αρχείο της Δέσποινας και του Χρήστου Λάρδη.

Είναι γνωστή η συμβολή του Αγ. Θεοδωρόπουλου στην αυτονόμηση της χαρακτικής ως τέχνης από τη δεκαετία του '20 ήδη, όσο και ότι θεωρείται από τους «σκαπανείς» της ελληνικής χαρακτικής για την τεχνική αρτιότητα και το καλλιτεχνικό βάρος του έργου του. Ωστόσο, η έκθεση περιλαμβάνει και αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα καθώς και σχέδια προκειμένου να καταδειχτεί όλο το εύρος των πλαστικών προβληματισμών του δημιουργού και στα παράλληλα ενδιαφέροντά του.

Καλλιτέχνης που διακρινόταν για το ήθος και τη δημιουργικότητά του, ο Αγ. Θεοδωρόπουλος πρωτοστάτησε στην ίδρυση καλλιτεχνικών ομάδων. Εικονογράφησε με έργα του εικαστικά περιοδικά της εποχής του. Αντιπροσώπευσε την πατρίδα μας στην 21η Μπιενάλε της Βενετίας το 1938 μαζί με τους Τόμπρο και Παρθένη, αλλά και σε άλλες σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Την έκθεση συνοδεύει λεύκωμα 272 σελίδων με εικονογράφηση και κείμενα, αλλά και με πλήρη κατάλογο των έργων χαρακτικής - ξυλογραφίες, χαλκογραφίες - του Θεοδωρόπουλου. Την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση επιμελήθηκαν η έφορος της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή και ο ερευνητής της Ελληνικής Χαρακτικής Ανδρέας Δεληβορριάς. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 21/1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ