Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ: «H Eλίζαμπεθ Πομπλέτε η Xιλιανή αρσιβαρίστρια ένιωσε έντονους πόνους ενώ γυμναζόταν και γέννησε λίγο αργότερα σε τοπικό νοσοκομείο, εξακολουθώντας να ισχυρίζεται πως αγνοούσε ότι ήταν έγκυος 6 μηνών! (...) H ίδια δήλωσε σοκαρισμένη και επιμένει πως δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να μεγαλώσει τον μόλις 1,5 κιλού γιο της, ο οποίος γεννήθηκε 3 μήνες πρόωρα και βρίσκεται ακόμη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (....) τα πρώτα έξοδα νοσηλείας του μωρού (περίπου 4.000 δολ. ημερησίως!) θα καλυφθούν από τους παράγοντες του αθλήματος. H αθλήτρια, όμως, ήδη εγκατέλειψε το παιδί στο νοσοκομείο και δηλώνει ότι δεν μπορεί να το φροντίσει...» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ)

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ: «Ο δέκατος ένατος αιώνας έζησε με την πεποίθηση πως οι φτωχοί θα μπορούσαν να αποδειχτούν επικίνδυνοι (...) ο εικοστός αιώνας έζησε με την πεποίθηση πως θα τα κατάφερνε να τιθασεύσει αυτόν τον κίνδυνο με έναν σοφό συνδυασμό καταστολής και κοινωνικών παραχωρήσεων (...) Στην αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα, ένα φάντασμα στοιχειώνει πάλι την Ευρώπη (...) Το 1838, η Γαλλική Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών βράβευε ένα έργο που επιγραφόταν «Οι επικίνδυνες τάξεις του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις και τα μέσα για να τις κάνουμε καλύτερες». Ο συγγραφέας του, ένας κάποιος Α.Α. Φρεζιέ "απαριθμούσε τους κρίκους της επικίνδυνης αλυσίδας: τάξεις πολυάριθμες, τάξεις δυστυχισμένες, τάξεις ανυπότακτες, τάξεις εργατικές" (...) Οι επικίνδυνες τάξεις πληθαίνουν και στον ιστό του συστήματος ανοίγουν συνεχώς νέες πληγές που κακοφορμίζουν (...) στις διαδηλώσεις δεν ξεχύνονται πια μόνο οι μικροί και οι ταπεινοί, αλλά και οι μεσαίοι: η μεσαία νοικοκυρά, ο μεσαίος υπάλληλος, ο μεσαίος έμπορος (...) Το όνειρο της μεσαίας τάξης ήταν να βρει μια θεσούλα να βολευτεί στο κρεβάτι του αφέντη. Επειδή αυτός έχει το συνήθειο να απλώνει την αρίδα του σε όλο το κρεβάτι, όπως ήταν επόμενο, η μεσαία τάξη κάποτε γκρεμίστηκε από αυτό. Ξύπνησε έντρομη στο πάτωμα. Ξύπνησε κι αυτός. Κι από τότε, εφιάλτες στοιχειώνουν τον ύπνο του» (ο Ρούσσος Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ: «Ο Γιώργος Παπανδρέου (...) κερδισμένος βγήκε (...) ο κόσμος (...) δεν τα βάζει με την κυβέρνηση (...) της δίνει ακόμα κάποια χρονικά περιθώρια (...) η αντιπολίτευση (...) μάλλον έχει τα χάλια της (...) το ΚΚΕ φαντασιώνεται την Αβρόρα και ασκείται σε επαναστατικές προσομοιώσεις» (ο Θ. Καρτερός στην ΑΥΓΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ