Κρεσέντο κινδυνολογίας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων
Το κρεσέντο της κινδυνολογίας για να καμφθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων και να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίστηκε και χτες στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε την πλήρη υποστήριξη από τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζει.
Αποκορύφωμα αυτής της «τρομοκρατίας», ο ισχυρισμός του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδου, πως ούτε λίγο ούτε πολύ, σε λίγα χρόνια, το κράτος δε θα μπορεί να δίνει συντάξεις. Ως προφήτης, μάλιστα, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προφήτεψε και ως «έτος καταστροφής και παρόξυνσης το 2015»! Στους ίδιους απειλητικούς τόνους και για να συγκαλύψει το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστήριξε πως «η εθνική οικονομία δεν έχει μέλλον αν δε γίνει ριζική δομική αλλαγή»! Οπου βέβαια ως εθνική οικονομία δεν εννοεί τίποτα άλλο παρά τα ταξικά και ιδιοτελή συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Εχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑ.Ο.Σ., ζήτησε από τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους τον «εμπλουτισμό» των δομικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ακόμα πιο επώδυνα μέτρα. Κάτι βέβαια που έτσι και αλλιώς παραμένει ανοιχτό, μέχρι την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου, αφού ήδη στο τραπέζι του «διαλόγου», εκ μέρους του ΣΕΒ, τέθηκε το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας έκανε ακόμα ένα βήμα και πρότεινε το νέο σύστημα να έχει «στοιχεία κεφαλαιοποιητικού»..!
Την απόλυτη στήριξη στο αντεργατικό έργο της κυβέρνησης εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής της Γερ. Γιακουμάτος λέγοντας πως είναι «υπέρ της συνεννόησης και της σύγκλισης» και τάχθηκε «αλληλέγγυος με όλα τα μέτρα» που θα πάρει η κυβέρνηση. Στους ίδιους κινδυνολογικούς τόνους με την κυβέρνηση υποστήριξε και αυτός ότι «εάν δε λυθούν τα προβλήματα θα χρεοκοπήσουμε» και ότι «το να χαϊδεύουμε αυτιά δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αυξάνουμε τη γάγγραινα». Συνεχάρη τον Α. Λοβέρδο γιατί «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα» και έθεσε ευθέως θέμα για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΟΣΕ) αλλά και συνολικά τις «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».
Ευκαιρία να εκφράσει το αντιμεταναστευτικό του μένος βρήκε ο Κ. Βελόπουλος στηρίζοντας ευθέως και αυτός εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. την πολιτική της κυβέρνησης. Εστρεψε τα πυρά του ενάντια στους μετανάστες μιλώντας για «το κόστος της υγείας των μεταναστών» και ρώτησε δήθεν να μάθει για τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό σύστημα, όταν είναι γνωστό ότι οι μετανάστες είναι τα θύματα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης και της ανασφάλιστης εργασίας, βγάζοντας έτσι «λάδι» την εργοδοσία που αποκλειστικά ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση.
Τη συμμετοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία που η κυβέρνηση επιδιώκει να την παρουσιάσει ως «διαβούλευση» στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» επιχείρησε να δικαιολογήσει ο βουλευτής του Μ. Κριτσωτάκης, ο οποίος ζήτησε να διευκολυνθεί για να πάρει μέρος στη συζήτηση μιας και υποστήριξε πως «δε θέλουμε να είμαστε έξω από τη λύση», όμως, όπως είπε, η συμμετοχή του ΣΥΝ «κινδυνεύει να καταγραφεί ως μέρος της λύσης που πάει να δοθεί»! Και ενώ η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει την Κοινωνική Ασφάλιση ο βουλευτής του ΣΥΝ διαπίστωσε ότι σε όλα αυτά «δεν υπάρχει βάση» για συζήτηση, γεγονός που τον δυσκολεύει «να μπει στα επιμέρους» και να κάνει προτάσεις... Μάλιστα, σε κοινή δήλωσή του με έτερο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Β. Μουλόπουλο, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, διαπίστωναν ότι το ΠΑΣΟΚ «...απογοήτευσε όσους είχαν έστω και μικρές ελπίδες για άλλη πολιτική». Παριστάνοντας ότι δε γνώριζαν πως αυτά που προωθεί σήμερα ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είναι φαρδιά - πλατιά γραμμένα στο πρόγραμμά του που συνέταξε το 2007.