Την πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας καταλαμβάνει η Ελλάδα με 39,7%, ενώ το κράτος καλύπτει μόλις το ένα τρίτο απ' αυτές και τις υπόλοιπες τα ασφαλιστικά ταμεία
Δε φτάνουν οι ουρές στα ιατρεία για τις εξετάσεις. Επεται και το χαράτσι, που ο ΟΟΣΑ το ανεβάζει σε 722 ευρώ το χρόνο |
Σύμφωνα με την έκθεση, κατ' εκτίμηση βέβαια, το 39,7% των συνολικών δαπανών Υγείας τις καταβάλλει ο ασθενής όταν χρειαστεί υπηρεσίες Υγείας. Αυτό, με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, μεταφράζεται σε 1.082,6 δολάρια των ΗΠΑ ή 722 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ελλάδα. Η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.727 δολάρια των ΗΠΑ ή 1.818,6 ευρώ (με βάση τη χτεσινή ισοτιμία 1 ευρώ=1,4995 δολάρια).
Η δαπάνη αυτή υπολείπεται και απ' το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 2.984 δολάρια ή 1.990 ευρώ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ παρατηρείται μείωση των συνολικών δαπανών Υγείας, που μπορεί να ερμηνευτεί απ' τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις υπηρεσίες Υγείας.
Πρώτο σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έρχεται το Μεξικό με 54,8% και ακολουθούν οι ΗΠΑ (47,8%), η Νότια Κορέα και η Ελβετία (39,8%), η Ελλάδα (39,7%), Καναδάς (27,7%), με τελευταίο το Λουξεμβούργο με 8,2% των ιδιωτικών δαπανών. Βέβαια, η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη στο Μεξικό ανέρχεται σε 823 δολάρια και απ' αυτά το 54,8% βγαίνουν απ' την τσέπη των αρρώστων. Ετσι εξηγείται και ο καλπασμός της επιδημίας της «νέας γρίπης» στο Μεξικό.
Πάντως και απ' το 60,3% των δημόσιων δαπανών Υγείας στην Ελλάδα μόνο το 30% απ' αυτές καλύπτεται απ' το κράτος, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Εμμεσα, δηλαδή, και σε μεγάλο ποσοστό μεταφέρεται στις τσέπες των εργαζομένων.
Εκφραση της κρατικής υποχρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν και τα χρέη των Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς καθώς, κυρίως, το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) έχει σωρεύσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ χρέη προς τους φαρμακοποιούς το τελευταίο εξάμηνο.
Η κρατική υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη μεγάλη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας έχει εκτινάξει τις φαρμακευτικές δαπάνες σε 9 δισ. ευρώ για το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΦΣ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ (12.12.2009) τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων - πλην ΙΚΑ και ΟΓΑ - απ' τις 20.1.2010 σε περίπτωση που δεν αποπληρωθούν τα χρέη. Αντί δηλαδή η πλειοψηφία του ΠΦΣ να συμπαραταχτεί με τα λαϊκά στρώματα για τη διεκδίκηση της αποπληρωμής απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ακολουθεί την πρακτική «τα λέν' στην πεθερά για να τ' ακούει η νύφη». Στα πλαίσια της ίδιας διαχειριστικής λογικής η πλειοψηφία του ΠΦΣ παρουσιάζει ως λύση την ηλεκτρονική μηχανοργάνωση Ταμείων και φαρμακείων.
Με άλλα λόγια αναδεικνύεται, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων, η ανάγκη για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου φορέα παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διανομής των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη μετά τη συνταγογράφησή τους, με επιστημονικά κριτήρια, απ' τους γιατρούς. Οπως αναφέρθηκε χτες απ' τον ΠΙΣ, η εφαρμογή της λίστας επιβάρυνε μόλις κατά 0,026% τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.