Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τριβές με αιχμή τη θεσμοθέτηση «τάσεων»

Συμβολικές κινήσεις από το νέο αρχηγό, καθώς εκτιμάται ότι η εσωκομματική κρίση θα σοβεί στο δρόμο προς το τακτικό συνέδριο

Συμβολικές κινήσεις προκειμένου να δείξει ότι «αγκαλιάζει όλη την παράταξη» πραγματοποιεί ο Α. Σαμαράς, προχωρώντας στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματός του. Μετά τις επαφές που έκανε το προηγούμενο διάστημα με τα στελέχη που υποστήριζαν την Ντ. Μπακογιάννη, χτες προχώρησε σε μια ακόμα συμβολική κίνηση, συμπεριλαμβάνοντας στην αποστολή που θα τον συνοδεύσει στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Γερμανία την ερχόμενη βδομάδα, στελέχη από όλες τις «πτέρυγες». Εκτός από τον ίδιο, στην αντιπροσωπεία της ΝΔ θα συμμετέχουν οι Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Ι. Βαρβιτσώτης, Κ. Χατζηδάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τασούλας, Κ. Παπακώστα, κα.

Στις συμβολικές κινήσεις εντάσσεται και η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ χτες με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά το πέρας της οποίας ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι αρωγός στο «κοινωνικό έργο» και την «πνευματική αποστολή» της Εκκλησίας. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι τις επόμενες βδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία του νέου ηγετικού σχήματος, προσδοκώντας ότι θα διασφαλιστεί η συνύπαρξη με το «αντίπαλο στρατόπεδο».

Οι εσωκομματικές αντιθέσεις ωστόσο είναι υπαρκτές και αναμένεται να εκφραστούν και στην πορεία προς το τακτικό συνέδριο. Ηδη βασικό σημείο τριβής αναδεικνύεται η θεσμοθέτηση ή μη των τάσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να δεχθεί τη λειτουργία τάσεων μέσα στο κόμμα, όπως ζητούσε προεκλογικά και επιμένει και τώρα η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη.

Τη θεσμοθέτηση των τάσεων ζήτησε εκ νέου χθες ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, δηλώνοντας (στον «Αθήνα 9,84») ότι «ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, όχι απλώς δεν πρέπει να φοβάται την ύπαρξη τάσεων, αντίθετα πρέπει να είναι περήφανο γιατί μπορεί να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα σκέψης στο εσωτερικό του». Ο πρώην υπουργός είπε ότι είναι δικαίωμα του νέου προέδρου της ΝΔ αν θα τον αξιοποιήσει ή όχι, ενώ δε διέψευσε τις πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται για τη δημαρχία της Αθήνας, περιοριζόμενος να χαρακτηρίσει πρόωρη και άχαρη τη σχετική φημολογία.

Στο επιτελείο του Α. Σαμαρά θεωρούν ότι μπορεί το επόμενο διάστημα να επιτευχθεί και η διεύρυνση της ΝΔ «τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το κέντρο». Επισημαίνουν με νόημα την «αμηχανία» που έχει προκαλέσει στον ΛΑ.Ο.Σ. η εκλογή του Α. Σαμαρά, ενώ ως «δυνατά χαρτιά» για το άνοιγμα προς το κέντρο θεωρούν την παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου αλλά και τις «θερμές» επιστολές που έστειλε ο Μ. Θεοδωράκης.

Την αποχώρησή τους από τη ΝΔ ανακοίνωσαν χτες στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με επικεφαλής τον τέως βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ. Οπως εξήγησε ο τελευταίος (στο «Κανάλι 1») «καταλυτικός παράγοντας για τις παραιτήσεις ήταν οι θέσεις του Α. Σαμαρά, όταν ήταν πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ περί αποκλεισμού μειονοτικών από τα ψηφοδέλτια»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ