Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι και φωνές

Είναι γνωστή η άποψη του Μανώλη Μητσιά πως «όταν τα τραγούδια είναι αληθινά και γνήσια ποτέ δεν παλιώνουν». Ο ίδιος, εξάλλου, με ξεχωριστή φωνή, γνώση και σεβασμό, εδώ και τέσσερις δεκαετίες αυτήν την αλήθεια και γνησιότητα υπηρετεί. Βάζοντας και τη δική του - πέρα από αυτή των δημιουργών - ιδιαίτερη σφραγίδα σε δεκάδες τραγούδια - διαμάντια και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαχρονικότητά τους. Μια αγκαλιά τέτοια μουσικά «διαμάντια» περιλαμβάνονται στο διπλό άλμπουμ «Από την Ελευσίνα στο Ηρώδειο - 40 χρόνια», ζωντανή ηχογράφηση της μεγάλης συναυλίας του στο Ηρώδειο (14/6), με την οποία ο σπουδαίος ερμηνευτής γιόρτασε τα 40 χρόνια του στη δισκογραφία (πρώτη του ηχογράφηση, η πασίγνωστη «Ελευσίνα» του Δήμου Μούτση, το 1969). Το διπλό αυτό άλμπουμ, περιλαμβάνει μερικά μόνο από τα 1.700 τραγούδια σπουδαίων δημιουργών που ο Μανώλης Μητσιάς ερμήνευσε στη μέχρι τώρα πορεία του, όπως των: Β. Τσιτσάνη, Γ. Ζαμπέτα, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, Δ. Μούτση, Θ. Μικρούτσικου, Δ. Σαββόπουλου, Στ. Κραουνάκη, Α. Πάνου, Θ. Δερβενιώτη, Λ. Κόκοτου, Λ. Κηλαηδόνη, Ηλ. Ανδριόπουλου, Χρ. Λεοντή, Μ. Τόκα, Γ. Σπανού, Γ. Χατζηνάσιου σε στίχους των: Γ. Σεφέρη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Γκάτσου, Κ. Βίρβου, Α. Αλκαίου, Λ. Παπαδόπουλου, Μ. Ελευθερίου, Κ. Κινδύνη, Λ. Νικολακοπούλου, Γ. Λογοθέτη, Κ. Μητροπούλου, Ερ. Θαλασσινού, Β. Ανδρεόπουλου. Συμμετέχουν: Μαρία Φαραντούρη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Κώστας Μακεδόνας και Λίνα Νικολακοπούλου, ενώ απαγγέλλει ο Ηλίας Ανδριόπουλος.

  • Η γνωστή ερμηνευτική «φλόγα» της Τάνιας Τσανακλίδου «διατρέχει» τον καινούργιο δίσκου της, με τίτλο «Προσωπογραφία». Μια πολυσυλλεκτική δουλειά, με την τραγουδίστρια να ερμηνεύει κυρίως τραγούδια νέων δημιουργών. Τρία τραγούδια υπογράφουν ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος με την Ελεάνα Βραχάλη, δύο ο Θέμης Καραμουρατίδης με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τρία ο Θοδωρής Οικονόμου σε στίχους Ακη Δήμου και Σταύρου Σταύρου. Αν και οι δημιουργίες στην πλειοψηφία τους δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία, η αισθαντικότητα και θεατρικότητα της ερμηνείας της Τάνιας Τσανακλίδου καταφέρνουν να τους δώσουν πνοή και ν' ανάψουν κάποιες σπίθες...Το τραγούδι «Καληνύχτα» έγραψε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε στίχους Γιάννη Μαύρου και είναι αυτό, που στη δεύτερη εκδοχή του, μιξαρισμένο από τον Μιχάλη Δέλτα, «κλείνει» το άλμπουμ μετά την οργανική έξοδο του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα.

  • Δέκα «ασπρόμαυρες» μουσικές αφηγήσεις της έκλεισε η Χάρις Αλεξίου στο νέο της άλμπουμ «Η αγάπη θα σε βρει όπου και να 'σαι». Στιγμιότυπα ζωής, μελαγχολικές σκέψεις, ενδοσκόπηση, δίνουν το στίγμα του δίσκου, σε στίχους και μουσική της τραγουδίστριας, αλλά και μελωδίες από διάφορα σημεία του πλανήτη: από την Αργεντινή (Gustavo Alfredo Santaolalla από το βραβευμένο σάουντρακ της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας»), Γαλλία (Bruno Coulais και Fragione Philippe), Γερμανία (Dirk Michaelis), Κορσική (I Muvrini). Δημιουργικά συμμετέχουν επίσης οι Παναγιώτης Τσεβάς και Μιχάλης Τούμπουρος. Ο δίσκος, κυρίως μουσικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στις μεγάλες στιγμές της Χ. Αλεξίου, η οποία μάλλον θα ξενίσει το κοινό με την επιλογή της να ντύσει σε χιπ χοπ «κοστούμι» το τραγούδι «Μεγάλωσα», το περισσότερο αυτοβιογραφικό κομμάτι του δίσκου.
  • «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα», «Ενα βράδυ που 'βρεχε», «Αυτός ο άλλος», «Ο μήνας έχει εννιά», «Αρχισαν τα όργανα» και πολλά άλλα πασίγνωστα τραγούδια, που σφράγισε με τις θρυλικές ερμηνείες του ο Νίκος Γούναρης περιλαμβάνονται στο νέο δίσκο του Κώστα Μακεδόνα «Γλυκά μου μάτια». Ενα άλμπουμ - αφιέρωμα σ' έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή, που άφησε εποχή, από έναν σύγχρονο καλλιτέχνη με πολλές δυνατότητες. Η ενορχήστρωση είναι του Βασίλη Γκίνου.
  • «Μίκης Θεοδωράκης Piano Revolution» τιτλοφορείται το CD που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καθρέφτης ήχων αληθινών», με μουσικές του συνθέτη, που ακούγονται σε μια πρωτότυπη μουσική προσέγγιση για σόλο πιάνο. Οι ερμηνείες και οι διασκευές στα θέματα του Μ. Θεοδωράκη, έγιναν από τον συνθέτη και μαέστρο Ανδρέα Μπουτσικάκη με την προτροπή και τη σύμφωνη γνώμη του μεγάλου δημιουργού. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση που περιέχει πολυσέλιδο ένθετο σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά γαλλικά και ρώσικα), τις αναλυτικές παρτιτούρες (σε μορφή PDF) με τις διασκευές για πιάνο (όπως ακριβώς παίχτηκαν στο CD) καθώς και πλήρη ενημερωτικά για τους συντελεστές και τον συνθέτη.
  • «Μονολογώντας» τιτλοφορείται το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ του Μιχάλη Τούμπουρου, στο οποίο ερμηνευτικά, εκτός από τον ίδιο, συμμετέχουν τραγουδώντας από ένα κομμάτι οι Χάρις Αλεξίου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πάνος Μουζουράκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Στόκας και Διονύσης Τσακνής.
  • Τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Μέρα πρώτη, Μέρα δεύτερη» καταθέτει ο επίσης νέος τραγουδοποιός Φώτης Λαζίδης (σε δική του μουσική και στίχους τα περισσότερα). Δέκα τραγούδια μελωδικά, λυρικά, ευαίσθητα, που ερμηνεύουν οι: Γιάννης Λεκόπουλος, Μαρία Φωτίου, και Μανώλης Χατζημανώλης.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ