Το νέο σύστημα πρόσληψης που παρουσίασε, χτες, το υπουργείο Παιδείας καταργεί και επίσημα το πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση διορισμού, ενώ οι ωρομισθίες και τα κενά καλά κρατούν
Σε επικοινωνιακά παιχνίδια «αξιοκρατίας», διατηρώντας το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας, ενισχύοντας την αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε «κατευθυντήριες αρχές» για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που σε τρεις μήνες, μετά από ...διαβούλευση, θα γίνουν σχέδιο νόμου που θα ισχύσει απ' τον Σεπτέμβρη.
Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι «οι προσλήψεις στο εξής θα γίνονται μόνο με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ». Σε ερώτηση για το εάν όλοι οι καθηγητές θα είναι μόνιμοι απάντησε «όχι βεβαίως. Πάντα χρειάζεται ο θεσμός των αναπληρωτών», με πρόφαση τα κενά που δημιουργούνται από άδειες και άδειες λοχείας κ.ά! Κατά τα άλλα, είπε ότι «και οι αναπληρωτές θα πρέπει να επιλέγονται με το ΑΣΕΠ».
Πέρα από τις εξαγγελίες περί επανεξέτασης συνολικά του συστήματος μοριοδότησης και κινήτρων, περί εκπαιδευτικού που δε θα αποσπάται χωρίς αντικαταστάτη και μεταθέσεων που θα εξυπηρετούν το σχολείο, το υπουργείο προχωρά σε μεγαλύτερη αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, τα πτυχία των εκπαιδευτικών απαξιώνονται περισσότερο, αφού θα πρέπει να περνάνε δύο «επίσημες» εξετάσεις για να δουλέψουν. Θα επανεξετάζονται στο ΑΣΕΠ για τις γνώσεις που πήραν στο πανεπιστήμιο και θα αξιολογούνται από το «θεσμό» του δόκιμου εκπαιδευτικού, ο οποίος ενεργοποιείται και αποκτά άλλα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, ο εκπαιδευτικός θα είναι «δόκιμος» τα δυο πρώτα χρόνια δουλειάς του (θα μπορεί να απολυθεί, δηλαδή, αν εκτιμηθεί ότι «δεν κάνει») θα αξιολογείται την πρώτη διετία (προφανώς, σύμφωνα με τις αντιλήψεις του σχολείου της αγοράς που σχεδιάζει η ΕΕ) και μετά θα κρίνεται το δικαίωμά του στη δουλειά. Δηλαδή, το δικαίωμα στη δουλειά με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο καταργείται και επίσημα.
Το νέο σύστημα προσλήψεων δεν είναι άσχετο και με το αποκεντρωμένο σχολείο που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Τα περί «προσλήψεων με σαφή προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου διορισμού», σε συνδυασμό με την αξιολόγηση προετοιμάζουν το έδαφος. Χαρακτηριστικά, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Η πρόσληψη δηλαδή μπορεί να γίνεται είτε σε επίπεδο σχολείου, είτε σε επίπεδο αρμόδιας Διεύθυνσης», δείχνοντας το δρόμο για το σχολείο - επιχείρηση που θα επιλέγει τους εργαζομένους του!
Η υπουργός έδωσε στοιχεία για τις αποσπάσεις που... έχουν καταστρέψει το σχολείο, ζήτησε «συγγνώμη απ' τους μαθητές και τους γονείς» για τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν και προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι «έγινε μεγάλη προσπάθεια» και «τα κενά είναι πλέον μονοψήφια στις περισσότερες περιοχές». Ομως αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι κοντεύουν Χριστούγεννα και ακόμα υπάρχουν σχολεία που τους λείπει... μαθηματικός!
Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε «διάλογο» με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για λειτουργία ειδικού τμήματος στελεχών της εκπαίδευσης. Αυτό είναι ένα καλό ...ξεκίνημα για τη δημιουργία άξιων «μάνατζερ» της Παιδείας που θα υπηρετούν την πολιτική που θέλει το σχολείο επιχείρηση.