«Σπάει» και το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ με LNG
Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» το πρώτο 9μηνο του 2009 σε συνδυασμό με σημαντική μείωση του ...κύκλου εργασιών! Την ίδια ώρα, υλοποιεί την πρώτη στην Ελλάδα παραγγελία φυσικού αερίου από εναλλακτικό της ΔΕΠΑ προμηθευτή, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Ε. Μυτιληναίος απαίτησε - παράλληλα με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - μια «επανάσταση» στα ζητήματα γραφειοκρατίας και διαδικασιών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και σημαντικές κρατικές ενισχύσεις προς τους ιδιώτες παραγωγούς, μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 12,31% και διαμορφώθηκαν στο 9μηνο σε 89,4 εκατ. ευρώ από 79,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 19,6%, στα 18,3 εκατ. ευρώ από 15,3 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 33,8% στα 486 εκατ. ευρώ από 734 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου και προφανώς για να τις διατηρήσει, έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει φτάσει στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, φορτίο 65.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που παρήγγειλε ο όμιλος από την ιταλική ΕΝΙ, για να τροφοδοτήσει την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην «Αλουμίνιον ΑΕ». Πρόκειται για την πρώτη παραγγελία που πραγματοποιείται εκτός ΔΕΠΑ, στη βάση των δυνατοτήτων που προσφέρει η απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου και φέρεται να έγινε επειδή αυτήν την περίοδο είναι φτηνότερο το υγροποιημένο αέριο. Ο όμιλος έχει συμφωνήσει με το διαχειριστή του εθνικού συστήματος, τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ, για την αποθήκευση και μεταφορά του αερίου στις εγκαταστάσεις της. Μάλιστα, επειδή εκκρεμεί ο κώδικας διαχείρισης του δικτύου η τιμή των υπηρεσιών της ΔΕΣΦΑ είναι ίδια με αυτή που ισχύει για τις πολύ μεγαλύτερες παραγγελίες της ΔΕΠΑ.
Στο φόντο αυτών των πρακτικών που δείχνουν πολύ καλά ποιους και πώς τους εξυπηρετεί η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, ο πρόεδρος του ομίλου έκανε χτες λόγο για «ποικίλα προβλήματα και απερίγραπτες καθυστερήσεις» σε βάρος των επενδυτών στον ενεργειακό τομέα. Στη βάση αυτή ζήτησε να δοθεί τέλος στη «ρυθμιστική αβεβαιότητα και την κατάσταση αδιαφάνειας και προτιμησιακών συμπεριφορών» (παρά την εύνοια που έχει δεχθεί) και μεγαλύτερη εξασφάλιση κερδών από τη χονδρεμπορική αγορά.