Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κοιτάξτε αυτήν την πόλη

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902» ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ του Ανατολικογερμανού δημιουργού Καρλ Γκας.

Το σπάνιο ντοκιμαντέρ του Ανατολικογερμανού Καρλ Γκας με τίτλο «Κοιτάξτε αυτή την πόλη», θα παρουσιαστεί σήμερα στις 18.30.

Ηταν 9 Νοέμβρη 1989 όταν γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου. Τότε οι κυρίαρχοι μιλούσαν για το τέλος της Ιστορίας. Ισχυρίζονταν ότι ο καπιταλισμός είναι αιώνιος, ότι αυτοί ήταν οι οριστικοί νικητές. Οτι επιτέλους θα φυσούσαν οι άνεμοι της αλλαγής και της ελευθερίας. Πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων αποκαλύφτηκε ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις ήταν ψεύτικες. Οτι οι λαοί δεν απέκτησαν ούτε ελευθερία, ούτε δημοκρατία. Η εκμετάλλευση εντάθηκε στραγγίζοντας τον ιδρώτα δισεκατομμυρίων εργαζομένων. Η ιμπεριαλιστική κτηνωδία στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στη Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις κραυγές για τη νίκη της Ελευθερίας.

Ομως οι αντεπαναστατικές ανατροπές δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της εποχής, σαν εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό και δεν ακυρώνουν την ανωτερότητά του και τις επιτυχίες του. Και αυτές οι επιτυχίες δεν είναι εύκολο να διαστρεβλωθούν, όπως επιχειρούν οι αστικές γραφίδες, αναθεωρώντας την ιστορική αλήθεια, γεμίζοντας με ψέματα τόνους χαρτιού. Αυτή η επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας βρίσκεται στα γεγονότα της δημιουργίας του Τείχους την πιο ανάγλυφη υλοποίηση.

Ο δημιουργός κοιτάζει με βαθιά ειρωνικό τρόπο το δυτικό Βερολίνο που είναι γεμάτο από παλιούς ναζιστές. Για όλους αυτούς το Δυτικό Βερολίνο ήταν η πόλη τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τείχη υπάρχουν στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού(19/11/2019)
ΑΤΙΤΛΟ(13/8/2017)
Για τα θύματα του τείχους(9/11/2014)
Μια άλλη ματιά στις φιέστες για την «πτώση του Τείχους»(17/11/2009)
Η μαύρη σπέκουλα του αντικομμουνισμού(15/11/2009)
60 χρόνια από την ίδρυσή της(9/10/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org