Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές από πλημμύρες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις στα παρακάρλια χωριά Καστρί, Αμυγδαλή, Καλαμάκι, Αχίλλειο και άλλα, του Νομού Λάρισας, καταστρέφοντας τα εναπομείναντα βαμβάκια (2ο χέρι), τριφύλλια, πατάτες, τεύτλα, ενώ πολλά δέντρα κινδυνεύουν να σαπίσουν αν παραμείνουν για μέρες τα νερά. Αν δεν υπάρξουν, δε, άμεσες παρεμβάσεις, το νερό θα παραμείνει για καιρό, με αποτέλεσμα είτε να καθυστερήσει πολύ η σπορά των σιτηρών είτε να μην μπορεί να γίνει καθόλου.

Επίσης, 25 σπίτια, υπόγεια και αποθήκες πλημμύρισαν στην Αμυγδαλή και 5 στο Καλαμάκι, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο.

Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Επίσης, σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Αντ. Σκυλλάκος και Απ. Νάνος, επισημαίνεται ότι βασική αιτία των πλημμυρών είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα (βασικά και παράλληλα) για την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα, τα οποία καθυστερούν εδώ και χρόνια. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στην καταστροφή συνέβαλε και ο μη καθαρισμός και η μη διευθέτηση χειμάρρων και μικρών ποταμών στην περιοχή.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι πρέπει:

1) Να βρεθεί άμεσα τρόπος για τη διέξοδο των υδάτων από την περιοχή που πλημμύρισε.

2) Να αποζημιωθούν πλήρως (100%) οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν, καθώς και για την πιθανή μείωση του εισοδήματός τους αν καθυστερήσει ή δεν πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών.

3) Να αποζημιωθούν πλήρως (100%) οι ζημιές σε σπίτια, υπόγεια και αποθήκες.

4) Να χρηματοδοτηθεί η Αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

5) Να καθαριστούν τα δίκτυα, τα ρέματα, οι χείμαρροι και λοιπά και να διευθετηθούν για την προστασία των οικισμών από μελλοντικές πλημμύρες.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

Εάν θα ανταποκριθούν στις παραπάνω ανάγκες που αφορούν εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Εάν θα παρθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για αποζημιώσεις κλπ. καθώς οι ισχύοντες κανονισμοί και νομοθεσία (ΕΛΓΑ - Πολιτικής Προστασίας) δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Εάν θα προχωρήσουν, γρήγορα, στην ολοκλήρωση των έργων που αφορούν στην Κάρλα, με ποια χρηματοδότηση και ποιο χρονοδιάγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ