Την προοπτική «να γίνουν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής» οι προτάσεις των βιομηχάνων για την Απασχόληση συζήτησαν χτες ο υπουργός Εργασίας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, κυβέρνηση και βιομήχανοι προωθούν μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και φτηνότερη εργατική δύναμη για τους εργοδότες |
Σε ερώτηση για το «αν οι προτάσεις του ΣΕΒ διασταυρώνονται με αυτές της κυβέρνησης», όπως είχαν δηλώσει οι μεγαλοεργοδότες μετά την πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας στις 13 του Οκτώβρη, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι αυτό «θα φανεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν», συμπληρώνοντας με νόημα: «Νομίζω πως είναι προς αυτή την κατεύθυνση»...
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ, με τις 10 προτάσεις του, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση άμεσα φιλεργοδοτικά μέτρα και νέα προνόμια στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», για την ανάσχεση δήθεν της ανεργίας. Ανάμεσα σε άλλα, οι βιομήχανοι αξίωσαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης των κερδών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσλαμβανόμενων και κάλυψη της διαφοράς από το κράτος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν το 2009 - 2010 «σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους», επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση, άμεση εφαρμογή του νόμου για τον εγγυημένο δανεισμό και άλλα.
Ενδεικτικά της σύμπλευσης κυβέρνησης - βιομηχάνων σε θέματα στρατηγικής σημασίας που σχετίζονται με τα εργασιακά, είναι και τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο Δ. Δασκαλόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης. Κινδυνολόγησε ότι διανύουμε μια «δύσκολη οικονομική κατάσταση», η οποία απαιτεί «γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις». Ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν ήδη δημιουργήσει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για τη διά βίου κινητικότητα των εργαζόμενων και τον εγκλωβισμό τους σε αλλεπάλληλες ελαστικές μορφές απασχόλησης, εναλλασσόμενες με την ανεργία.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος ανέλαβε να διευκρινίσει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά και με το θεσμό των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν «ευρωπαϊκό θεσμό, που επί της αρχής δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις του θεσμού». Για τα «stage» υπεραμύνθηκε της απόφασης για κατάργησή τους στο Δημόσιο και της επέκτασής τους στον ιδιωτικό τομέα, σαν μια ακόμα κερδοφόρα μέθοδο για την απόσπαση φτηνής εργατικής δύναμης.
Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αναμένεται νέα επίθεση στο εργατικό εισόδημα, με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και με όχημα τη νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε νέα διετή σύμβαση, αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε δείξει ικανότητα να συμφωνούμε μεταξύ μας οι κοινωνικοί εταίροι». Στόχος, είπε, είναι «μια γρήγορη συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες της οικονομίας» και προαναγγέλλοντας «αυξήσεις» πείνας συμπλήρωσε ότι «πάντα ο πληθωρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο αλλά δεν είναι μόνο αυτός».
Σε ό,τι αφορά τον Α. Λοβέρδο, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, στη συνάντηση ζήτησε να δώσουν οι μεγαλοβιομήχανοι «εγγυήσεις» για την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» στους τόπους δουλειάς! Με αυτό το πνεύμα, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Πέμπτη για πρώτη φορά η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, με σκοπό τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, που προανήγγειλε η κυβέρνηση.