Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μπαράζ απολύσεων - κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το κύμα των απολύσεων συνεχίζεται καθώς το κεφάλαιο συνεχίζει την επίθεσή του στους εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία του.

Στη Βρετανία, σε αδιέξοδο κατέληξαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του CWU, του συνδικάτου των εργαζομένων στα βρετανικά ταχυδρομεία (Royal Mail), και της διοίκησης, δηλαδή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, όσον αφορά στους μισθούς, στις θέσεις εργασίας και τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό των ταχυδρομείων που θα σημάνει την απόλυση 16.000 εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη Royal Mail προχώρησαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας σε 48ωρη πανεθνική εργατική κινητοποίηση ενώ έχουν κηρύξει 72ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη αυτής της βδομάδας. Παράλληλα, τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσουν για απεργιακές κινητοποιήσεις τα 14.000 μέλη του ιπτάμενου προσωπικού της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας ΒΑ ενάντια στα σχέδια της διοίκησης για περικοπές 1.700 θέσεων εργασίας και πάγωμα των αποδοχών τους, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο τους Unite.

Το δρόμο του αγώνα και των απεργιών ήδη έχουν επιλέξει οι συνάδελφοί τους στην ισπανική αεροπορική εταιρία «Iberia» καθώς χτες ξεκίνησε η 48ωρη απεργία με μισθολογικά αιτήματα. Τα συνδικάτα CTA και SITCPLA, που εκπροσωπούν το ιπτάμενο προσωπικό της «Iberia», βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και τα συνολικά σχέδιά της που προβλέπουν μεταξύ άλλων πάγωμα των προσλήψεων έως το 2012, πάγωμα των μισθών για το 2010 και το 2011, πρόγραμμα συνταξιοδότησης για το προσωπικό καμπίνας ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ στέλνει στην ανεργία 200 μέλη του προσωπικού εδάφους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο, η βρετανική «British American Tobacco» (BAT), αποφάσισε να κλείσει το 2011 το εργοστάσιό της στο Ζόεμποργκ, βόρεια της πρωτεύουσας της Δανίας, πετώντας στο δρόμο 466 εργαζόμενους.

Σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η «Caterpillar», σχεδιάζει ωστόσο να επαναφέρει 550 εργαζόμενους που έχει απολύσει έως τα τέλη του 2010. Η αμερικανική εταιρεία δεν προσδιόρισε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις αλλαγές.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη περίπου 60.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο 12μηνο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας «Ντνέβνι Αβαζ». Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία Απασχόλησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η ανεργία διαμορφώνεται στο 41,8%.

Στις ΗΠΑ, ακόμη δύο τράπεζες χρεοκόπησαν - η Partners Bank στην πόλη Νάπολι στη Φλόριντα και η American United Bank με έδρα την πόλη Λόρενσβιλ στην Τζόρτζια - και οι πόροι τους μεταβιβάστηκαν με αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Ετσι, ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καταρρεύσει μέχρι στιγμής εντός του 2009 φθάνει τις 101.

Τέλος, υπό την επίβλεψη κρατικού φορέα για την εξυγίανσή της θα τεθεί η ζημιογόνος ιαπωνική αεροπορική εταιρεία «Japan Airlines» (JAL), σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, η οποία αναφέρει ότι ο Οργανισμός Εξυγίανσης Επιχειρήσεων ενδέχεται να αναλάβει το έργο ακόμη και την τρέχουσα βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ