Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις και ένταση στην Ιερουσαλήμ

Από τα χτεσινά επεισόδια στην Ιερουσαλήμ
Από τα χτεσινά επεισόδια στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εξαιρετικά τεταμένα είναι τα πνεύματα, πάλι, στην Ιερή Πόλη μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή μεταξύ Αράβων προσκυνητών (κυρίως Παλαιστινίων) και ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων. Η παλαιστινιακή εκπροσώπηση στην Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι η αστυνομία, συνεχίζοντας την τακτική της παρενόχλησης των προσκυνητών του τεμένους αλ Ακσα, απέκλεισε την περιοχή, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες προσκυνητές στο προαύλιο του Χαράμ αλ Σάριφ και εξοργίζοντάς τους. Κατά την ισραηλινή εκδοχή, μια ομάδα νεαρών πετροβόλησε και πέταξε βόμβες μολότοφ σε αστυνομική περιπολία στην περιοχή.

Τα επεισόδια οδήγησαν στη σύλληψη 12 ατόμων και όξυναν, εκ νέου, τα πνεύματα. Ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι έχει ως απώτερο στόχο να καταστρέψει το τέμενος αλ Ακσα (τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ) και κάλεσε τους Αραβες ηγέτες ν' αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν την ιερή, για τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, πόλη.

Αναγγελία εκλογών

Για τις 24 Γενάρη προκήρυξε γενικές και προεδρικές εκλογές ο Μαχμούντ Αμπάς. Η προκήρυξη έγινε παρά το ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι ενδο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Π. Αρχής υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς εφόσον ο νόμος τον υποχρεώνει να προκηρύξει εκλογές τρεις μήνες νωρίτερα και συμπλήρωσε ότι στην ημερομηνία είχε συμφωνήσει και η «Χαμάς». Η ισλαμική οργάνωση, από την άλλη, κατήγγειλε την αναγγελία κατηγορώντας τον Αμπάς ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες συμφιλίωσης. Υπάρχει, πάντως, πάντα η δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.

Η Διεθνής Αμνηστία ...ανακάλυψε το πρόβλημα του νερού

Ο κάθε Ισραηλινός καταναλώνει τέσσερις φορές περισσότερο νερό από έναν Παλαιστίνιο. Και η ποσότητα γίνεται 20 φορές περισσότερη όταν πρόκειται για εποίκους της Δ. Οχθης, που διατηρούν πισίνες, ενώ τα γειτονικά παλαιστινιακά χωριά υποφέρουν από λειψυδρία και η κατανάλωση, κατά κεφαλήν, δεν ξεπερνά συχνά τα 20 λίτρα ημερησίως. Περίπου 180.000 - 200.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το Ισραήλ υπεραντλεί, δηλαδή, τους κοινούς υδάτινους πόρους που διαθέτει με τους Παλαιστινίους συστηματικά, ενώ καταστρέφει, μεθοδικά, τα όποια υδροδοτικά και αποχετευτικά δίκτυα έχουν, χωρίς να τους επιτρέπει να κάνουν γεωτρήσεις ή ν' ανοίγουν πηγάδια.

Αυτά διαπιστώνει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Τα στοιχεία είναι όντως αποκαλυπτικά του τι σημαίνει κατοχή. Εξίσου αποκαλυπτικό, όμως, είναι και το ότι τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Ο «Ρ», αξιοποιώντας στοιχεία που δίνουν παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχει πολλάκις γράψει για την κατοχή διά της στέρησης του νερού με τελευταίο δημοσίευμα μόλις στις 30 Αυγούστου. Φαίνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία, μόλις τώρα, εντόπισε το πρόβλημα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ