Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Η μεγαλύτερη πρόκληση το Αφγανιστάν

Πιέσεις για ενισχύσεις προς τις χώρες - μέλη και στη Ρωσία για άμεση εμπλοκή

Το «απελευθερωτικό» έργο της κατοχής συνεχίζεται
Το «απελευθερωτικό» έργο της κατοχής συνεχίζεται
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Ως «την πλέον πολύπλοκη πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η βορειοατλαντική συμμαχία» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα οι σύμμαχοι «να παραμείνουν δεσμευμένοι προκειμένου να μην πέσει η χώρα στα χέρια της αλ Κάιντα, κάτι που θα έχει τεράστιο κόστος για τους Αφγανούς, το γειτονικό Πακιστάν, την κεντρική Ασία αλλά και την Ευρώπη». Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας σε σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα, επανέλαβε ότι επιδιώκει ν' αναλάβει η Μόσχα ενεργότερο ρόλο στο Αφγανιστάν.

Ο Ράσμουσεν, ουσιαστικά, έχει ζητήσει επιπλέον στρατεύματα από όλους τους συμμάχους. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γκέιτς αναμενόταν να παρουσιάσει στους συμμάχους τις προτάσεις του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγού Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, που φέρεται να ζητά ενισχύσεις 80.000 ανδρών συνολικά. Το βέβαιο είναι, με βάση το Ράσμουσεν, ότι το ΝΑΤΟ διατηρεί, σήμερα, 59 κέντρα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, τα οποία θέλει άμεσα ν' αυξήσει σε 68.

Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ συμμετέχει και ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της στάσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ότι θα τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», δηλαδή την συμμετοχή και συνενοχή στα συνεχιζόμενα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.

Το παγκόσμιο «μονοπώλιο οπίου»

Τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκ των οποίων μεγάλο μέρος καταλήγει σε ισλαμιστικές οργανώσεις και στους Ταλιμπάν, ανέρχεται ο τζίρος της εξαγωγής οπίου από το Αφγανιστάν, που καλύπτει το 92% της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα του ΟΗΕ, δια μέσου Πακιστάν, Κεντρικής Ασίας και Ιράν, το αφγανικό όπιο φθάνει στις αγορές της Δύσης. Εξαιτίας του πεθαίνουν 100.000 άνθρωποι και 15 εκατομμύρια είναι εξαρτημένοι.

Στην έκθεση, υπογραμμίζεται, οι ντόπιες αρχές καταφέρνουν να εντοπίσουν μόνο το 2% της παραγωγής ενώ 3.500 τόνοι εξάγονται ετησίως καθώς τα «αφγανο-πακιστανικά σύνορα είναι η μεγαλύτερη, στον κόσμο, ελεύθερη ζώνη ναρκεμπορίου». Οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, κατά την έκθεση, είναι η εκτεταμένη διαφθορά των αφγανικών αλλά και πακιστανικών αρχών (των καλών συμμάχων της κατοχής δηλαδή) και η ανικανότητα ελέγχου των αχανών συνόρων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ