Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Αύξηση των εθισμένων στην ηρωίνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρομακτικό αποδεικνύεται το κόστος του πολέμου για τους Αμερικανούς στρατιώτες, που παρά το γεγονός πως είναι επαγγελματίες καταλήγουν να γίνονται «ζόμπι», άρρωστοι ψυχικά και σωματικά αλλά και ναρκομανείς, τουλάχιστον όπως αποκαλύπτει έκθεση της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, της διαβόητης CIA. Μία πραγματικότητα που αναδίνει άρωμα από ένα άλλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ, αυτόν ενάντια στο λαό του Βιετνάμ.

Κατά τη CIA η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις αποδίδεται κυρίως «στο αυξημένο άγχος των νεαρών στρατιωτών και στον πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους», αλλά... και στο γεγονός ότι «οι Ταλιμπάν και το δίκτυο της Αλ Κάιντα, έχουν στοχοποιήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες, και χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά ως τακτικό όπλο». Το Πεντάγωνο επισήμως διαψεύδει την έκταση του προβλήματος, αλλά οι διαψεύσεις τους πέφτουν στο κενό. Αφ' ενός γιατί το Πεντάγωνο επισήμως δε διατηρεί στατιστικά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των εθισμένων στρατιωτών σε ψυχοτρόπες ουσίες. Αφ' ετέρου γιατί τα στοιχεία είναι συντριπτικά: τον περασμένο Μάη, σε συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Ενωσης Αντιμετώπισης Εθισμού, ο πρώην επικεφαλής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών επί Κλίντον, απόστρατος στρατηγός Μπάρι ΜακΚάφρεϊ, αποκάλυψε ότι η χρήση ηρωίνης στις τάξεις του αμερικανικού στρατού διπλασιάστηκε τα τελευταία 4 χρόνια.

Επιπροσθέτως, η Εθνική Ενωση Βετεράνων (Veterans Administration) η οποία διατηρεί στοιχεία αναφέρει ότι 22.024 βετεράνοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν - αριθμός διπλάσιος μέσα σε δύο χρόνια - έχουν εθιστεί στην ηρωίνη. Επίσης, αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί δραματικά, αφού οι αιτήσεις για χορήγηση μεθαδόνης μεταξύ των βετεράνων είναι ανησυχητικά υψηλές.

Αν όμως ο εθισμός είναι το ένα πρόβλημα, η εμπορία ναρκωτικών μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών αλλά και των μισθοφόρων είναι επίσης σοβαρό ζήτημα. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι όχι μόνο Αμερικανοί στρατιώτες αλλά και υπάλληλοι των ιδιωτικών «εταιρειών φύλαξης», δηλαδή των μισθοφορικών εταιρειών όπως η «Blackwater» και η «Armor Group», επιδίδονται σε εμπόριο ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ