Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Δίκες στις ΗΠΑ αλλά κράτηση αλλού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία, με 79 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά, αλλά υπό όρους, το νομοσχέδιο του Προέδρου Ομπάμα για τη μεταγωγή κρατουμένων στις ΗΠΑ από το κολαστήριο του Γκουαντάναμο όπου εξακολουθούν να κρατούνται 220 άνθρωποι. Εκεί θα γίνονται οι δίκες και όσοι καταδικάζονται θα εκτίουν την ποινή τους σε άλλη χώρα ενώ όσοι αθωώνονται θα πρέπει να αναζητήσουν άσυλο αλλού. Οι Ρεπουμπλικάνοι κυρίως αντιδρούν να υπάρχουν κρατούμενοι στις ΗΠΑ επικαλούμενοι θέμα «ασφαλείας».

Πάντως, παρά την υποτιθέμενη πρώτη νίκη Ομπάμα, και την «κίνηση αβρότητας» άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών να δεχθούν κρατούμενους, δε φαίνεται να κλείνει το κολαστήριο εντός του χρονικού ορίου που έχει θέσει ο ίδιος ο Ομπάμα, μέχρι το Γενάρη του 2010.

Επίσης, σύντομα το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει προσφυγή Κινέζων Ουιγούρων - πρώην κρατουμένων στο Γκουαντανάμο - οι οποίοι αθωώθηκαν και διεκδικούν το δικαίωμα να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Η Γερουσία ζητάει να τηρηθούν κάποιοι όροι: να υπάρχει περιθώριο 15 ημερών πριν τη μεταγωγή κρατουμένων και ο φάκελός τους να συνοδεύεται από έκθεση που θα περιγράφει το επίπεδο «κινδύνου» για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ένα κονδύλι 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενίσχυση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, εγκρίθηκε ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη βδομάδα και τώρα απομένει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να γίνει νόμος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ