Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Εφ' όλης της ύλης η αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (29-30 Οκτώβρη 2009). Στην τοποθέτησή του ο Γ. Τούσσας επισήμανε:

«Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σηματοδοτούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της, με νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ενώ η ΕΕ ενίσχυσε με πακτωλό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα μονοπωλιακά μεγαθήρια, χωρίς να αποκλείεται και νέος γύρος χρηματοδότησής τους, στη φάση αυτή προκρίνει τη γρηγορότερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Στο επίκεντρο της αντεργατικής επίθεσης βρίσκεται η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η γενικευμένη εφαρμογή της "ευελφάλειας", της προσωρινής, ελαστικής απασχόλησης, με την ενίσχυση του θεσμού των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και των "stage". Στην "κλίνη του Προκρούστη" τίθενται τα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης.

Η ΕΕ κραδαίνει το "Σύμφωνο Σταθερότητας" και απαιτεί "υγιή δημόσια οικονομικά" και μείωση των "δημοσιονομικών ελλειμμάτων" για να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις κοινωνικές παροχές. Προωθεί νέο κύκλο κερδοφόρας δράσης των μονοπωλίων στη λεγόμενη "Πράσινη Οικονομία", στις "καθαρές τεχνολογίες", σε νέες μορφές παραγωγής ενέργειας "φιλικές" δήθεν προς το περιβάλλον.

Μεγαλώνει η εκμετάλλευση και η καταστολή

Η επιδίωξη της ΕΕ για "φιλόδοξη" συμφωνία στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και τη διείσδυσή τους στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, στους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Το "Πρόγραμμα της Στοκχόλμης"και η ενίσχυση του "Χώρου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης" της ΕΕ έρχεται να γιγαντώσει ακόμη περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στο εργατικό κίνημα, να περιορίσει ακόμη πιο δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή της "Συνθήκης της Λισαβόνας", στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου, ώστε η ΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν την παραμικρή θυσία για το κεφάλαιο και τη δική του κρίση. Να πληρώσουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο. Με ενιαίο μέτωπο πάλης να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, να διεκδικήσουν λύση στα δίκαια αιτήματά τους. Μονόδρομος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι η ανυπακοή, η απειθαρχία και η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ