Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξεκινά και τυπικά η αναμέτρηση για τη διαδοχή

Χωρίς να έχει διευκρινιστεί στο σύνολό της η διαδικασία, οι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για να κερδίσουν τις ψήφους της «βάσης»

Σε μια παρατεταμένη «προεκλογική» εκστρατεία, με αναμενόμενες τις συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία και «ανοικτό» το τελικό αποτέλεσμα, εισέρχεται και τυπικά από σήμερα η ΝΔ, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση. Η αναμέτρηση των τεσσάρων υποψηφίων, που θα διαρκέσει πάνω από ενάμιση μήνα, θα δοκιμάσει πιθανότατα τις αντοχές και την ενότητα του κόμματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αγγίξει την ιδεολογία και την πολιτική του, που είναι «ένα το κρατούμενο» για τους πάντες. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους οι επίδοξοι αρχηγοί θα επιχειρήσουν να δείξουν τα «ηγετικά προσόντα» τους, με βασικό στόχο να πείσουν τα κομματικά μέλη ότι είναι «άξιοι» να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν το κόμμα σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας.

Η αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, μετά τη συμφωνία που «επικυρώθηκε» χτες για την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, δημιουργεί νέα δεδομένα και καθιστά οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων παρακινδυνευμένη. Τα επιτελεία των υποψηφίων εμφανίζονται, το καθένα από την πλευρά του, αισιόδοξα για την τελική έκβαση της αναμέτρησης, κρατώντας βέβαια κλειστά τα χαρτιά τους. Υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη θεωρούν ότι η υποψηφιότητά της συγκεντρώνει την πλειοψηφία της οργανωμένης βάσης και μάλιστα προδικάζουν ότι «θα νικήσει από τον πρώτο γύρο», θα καταφέρει δηλαδή να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων της «βάσης». Ως ισχυρό χαρτί παρουσιάζουν ότι η πρώην υπουργός έχει πάρει με το μέρος της αρκετά στελέχη που στήριζαν τον Κ. Καραμανλή και άρα δεν έχει απέναντί της την «καραμανλική πλειοψηφία».

Περισσότερο συγκρατημένοι οι συνεργάτες των Αντ. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου, που ποντάρουν στο να περάσουν ο καθένας ξεχωριστά στο β' γύρο, ώστε να υπάρξει μια υποψηφιότητα απέναντι στην Ντ. Μπακογιάννη. Χτες οι τρεις υποψήφιοι είχαν νέο κύκλο επαφών με τον Δ. Σιούφα και επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους για την εκλογή από τη βάση. Στις δηλώσεις του εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την πρωτοβουλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής διαβεβαιώνοντας ότι «όλα έχουν συμφωνηθεί» και «όλα θα πάνε καλά».

Αγκάθια και πιθανές ημερομηνίες

Ωστόσο, ούτε χτες ανακοινώθηκε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ούτε ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο Δ. Σιούφας, που ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή, περιορίστηκε σε μια καθησυχαστική δήλωση: «Βαδίζουμε καλά. Πιστεύω ότι η συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της ΝΔ από τη βάση της είναι απολύτως εφικτή», είπε μετά τις επαφές που είχε στη Ρηγίλλης με τους υποψηφίους αρχηγούς. Ολα πάνε καλά, διαβεβαίωσε η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι «συμφώνησα με όλα όσα άκουσα στη συζήτηση που είχαμε» (σ.σ. με τον Δ. Σιούφα). «Σε όλα έχουμε συμφωνήσει. Και αυτό είναι μία ακόμα εγγύηση για την επιτυχή πορεία μας προς το Συνέδριο», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Η πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν οι κάλπες είναι στις 6 Δεκέμβρη και αν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος στις 13 Δεκέμβρη. Το ζήτημα που έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στα στελέχη της Ρηγίλλης είναι η δυνατότητα των μελών του κόμματος να εγγράφονται και να ψηφίζουν ακόμα και την ημέρα της εκλογής. Ωστόσο αυτή η «ανοικτή εκλογή» παρουσιάζει πλήθος οργανωτικών δυσκολιών και προϋποθέτει online σύστημα ψηφοφορίας που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η επισημοποίηση της διαδικασίας, που πιθανότατα θα γίνει σήμερα, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων, ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα ορισμένων στελεχών (Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Βαγγ. Μεϊμαράκης), που ζητούν ανανέωση της προθεσμίας επειδή άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα προθεσμία θα είναι η ερχόμενη Πέμπτη, οπότε προβλέπεται η κατάθεση των 50 υπογραφών που ορίζει το καταστατικό για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας και από τους τέσσερις «επίσημους» υποψηφίους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη συνεδρίαση της ΚΕ στρέφονται τα βλέμματα(2009-10-28 00:00:00.0)
Πόλωση μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων(2009-10-24 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι κόντρες(2009-10-22 00:00:00.0)
Κόντρες για τους όρους της διαδοχής(2009-10-16 00:00:00.0)
Εκκρεμεί ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού(2009-10-10 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις» γύρω από τον τρόπο εκλογής προέδρου(2009-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ