Να θυμίσουμε ότι επρόκειτο για την εποχή του «Τέλους της Ιστορίας», της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της αμερικανονατοϊκής παντοδυναμίας και παράλληλα της απαρχής μιας νέας επιταχυνόμενα αναπτυξιακής πορείας για την καπιταλιστική συσσώρευση, αυτοαποκαλούμενης ως «Νέας Οικονομίας». Σ' αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, βασικός φορέας, πρωταγωνιστής και εκφραστής των συγκεκριμένων εξελίξεων καθίσταται η Νέα Σοσιαλδημοκρατία, ο Τρίτος Δρόμος, η Νεοκεϊνσιανή Σύνθεση, η «Νέα Οικονομία», ο «Εκσυγχρονισμός», και τέλος πάντων όλο αυτό το ιδεολογικοπολιτικό σύμφυρμα που μέσα από την ισχυρότατη διεθνώς κυβερνητική του παρουσία κουβάλησε στις πλάτες του για πάνω από μία δεκαετία τα προτάγματα ενός αμιγέστερου ιδιωτικού καπιταλισμού και ενός πιο απρόσκοπτου οικονομικού φιλελευθερισμού.
Αυτό που καταρχάς αποκαλύπτεται είναι η ανυποχώρητη διάθεση του διεθνούς κεφαλαίου στην προσπάθεια αφενός να ανακτήσει ό,τι παραχωρήσεις έκανε μεταπολεμικά συρρικνώνοντας στα κατώτερα δυνατά όρια το μερίδιο της παραγόμενης αξίας που λαμβάνουν οι εργαζόμενες μάζες και αφετέρου να παγιώσει - κλειδώσει τις μέχρι σήμερα επιβαλλόμενες και διαμορφωμένες υπέρ του συνθήκες ούτως ώστε να περιορίζει τα περιθώρια και να καθορίζει τα πλαίσια των όποιων υποχωρήσεων και ελιγμών θα αναγκαστεί να κάνει στο μέλλον. Και καθώς φανερώνεται όλο και πιο καθαρά η ακαμψία του σύγχρονου καπιταλισμού να διαχειρίζεται τις οξυνόμενες αντιφάσεις του, οι όποιες προσδοκίες για επιστροφή και επανάληψη ενός κεϊνσιανού μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης αποκαλύπτονται διαρκώς και πιο μακρινές και απραγματοποίητες.
Στο επίπεδο των πολιτικών διακηρύξεων και της ιδεολογικής διαπάλης, ωστόσο, οι αναφορές, οι προσεγγίσεις, οι νύξεις και οι συσχετίσεις τείνουν να παραπέμπουν όλο και συχνότερα σ' αυτό το μοντέλο γεγονός που συστηματικά και με λεπτομέρεια μεθοδεύεται τον τελευταίο καιρό στα πλαίσια αναδιάταξης του κυρίαρχου ιδεολογικού στίγματος της καπιταλιστικής διέλευσης μέσα από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κάμψης. Υπό αυτούς τους όρους ανασυντάσσονται όλες οι κυρίαρχες αστικές πολιτικές δυνάμεις, με τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία αν και φθαρμένη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να προσαρμόζεται εκ νέου προκειμένου να τρέξει πρώτη πάλι αυτή τις εξελίξεις.
Επιπλέον, όσο πιο ενισχυμένο συνολικά θα εμφανίζεται το πρωτοπόρο λαϊκό κίνημα στον αγώνα ματαίωσης όλων των επεξεργασμένων σχεδίων τους, τόσο εντονότερα θα αποκαλύπτονται οι δρόμοι για μια άλλη πραγματική ανάπτυξη του συνόλου της κοινωνίας, τόσο πιο χειροπιαστά θα καθίστανται τα ζητήματα για μια διαφορετική μορφή εξουσίας και τόσο περισσότερο θα ωθείται η πρωτοπορία αυτή στην περαιτέρω, πιο συγκεκριμένη επεξεργασία τους. Πιστεύω ότι για πάρα πολλούς σήμερα και για πολύ περισσότερους αύριο αυτό θα είναι μια πρόκληση.