Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Σε κλίμα «διαλόγου» με την κυβέρνηση

Συνέδριο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης διοργανώνει η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών

Σε κλίμα «διαλόγου» και συναίνεσης, κοντά στην κυβερνητική πολιτική και μακριά απ' τον πυρήνα των προβλημάτων στην Παιδεία, ξεκίνησε χτες το επιστημονικό συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ με θέμα «Το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης: Οι αναγκαίες αλλαγές». Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, στο χαιρετισμό του, επανέλαβε κάποιους απ' τους βασικούς άξονες του αντιεκπαιδευτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

O υφυπουργός έκανε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει «μία στρατηγική αποκέντρωσης, απελευθέρωσης από το σφιχταγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης και από τη λογική της ομοιομορφίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος». Δηλαδή, δραστική διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του σχολείου, με πιο έντονες διαφοροποιήσεις και ταξικούς διαχωρισμούς. Η ευθύνη της κεντρικής διοίκησης θα μειωθεί και τις αναδιαρθρώσεις θα αναλάβουν οι ...τοπικοί παράγοντες, συνδέοντας περισσότερο την Παιδεία με την «ελεύθερη αγορά».

Ο Γ. Πανάρετος, αφού επανέλαβε τα περί «αξιοκρατίας» και «διαφάνειας», ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες και πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος», κάτι το οποίο σημαίνει αξιολόγηση με βάση την αγορά. Οπου, μέχρι ώρας έχει προχωρήσει η αξιολόγηση αυτό το σκοπό υπηρετεί και μάλιστα με την απευθείας συμμετοχή εκπρόσωπων των επιχειρήσεων στις «αξιολογήσεις».

Υποσχέθηκε νέους «κοινωνικούς διαλόγους» για τη νομιμοποίηση προαποφασισμένων μέτρων αφού, όπως είπε, η «κυβέρνηση δεν είναι τροχονόμος απόψεων», έχει πολιτική και θα κριθεί σε αυτή. Σύμφωνα με τον υφυπουργό σημαντικός παράγοντας στη «δημόσια διαβούλευση» θα είναι «το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ως ανεξάρτητο όργανο συγκροτημένου κοινωνικού διαλόγου».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκος Σταυρακάκης, ζήτησε διάλογο χωρίς χρονική πίεση, επανέλαβε τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και αξιολόγηση, προσθέτοντας γενικόλογα αιτήματα για αύξηση των δαπανών στα ΑΕΙ και στην Παιδεία. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και με αυτόν τον τρόπο δήλωσε τη συναίνεσή της με τη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων και με τη μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οι υπόλοιποι χαιρετισμοί εκπρόσωπων φορέων κινήθηκαν και αυτοί στο κλίμα των «διαλόγων», χωρίς να αναφερθούν στην ουσία: Στο σημερινό ταξικό σχολείο, όπου χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να διακόπτουν τη βασική εκπαίδευση μετά το Γυμνάσιο, όπου ενισχύεται ο ρόλος των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο και στη λειτουργία της Παιδείας κλπ.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν εισηγήσεις πανεπιστημιακών για το σύστημα πρόσβασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα συνεχιστούν σήμερα με άλλα σχετικά θέματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ