Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η «επιστημονική» έρευνα ως απολογητής του ιμπεριαλισμού

Την πραγματοποίηση διεθνούς κλίμακας ερευνητικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή 260 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία τα χρηματοδοτεί με 70 εκατομμύρια ευρώ. Ως στόχος περιγράφεται το «να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς εξελίσσονται σημαντικά κοινωνικά ζητήματα», κάτι που μεταφράζεται στην επιθυμία να θέσει η ΕΕ πιο ανοικτά την έρευνα στην υπηρεσία της πολιτικής της. Να τροφοδοτήσουν δηλαδή τα ιδρύματα το ιδεολογικό οπλοστάσιο της ΕΕ με επιστημονικά ή επιστημονικοφανή επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της αντιδραστικής πολιτικής της.

Τα 31 προγράμματα περιλαμβάνουν θέματα όπως: Τον αντίχτυπο της οικονομίας υπηρεσιών στην ανάπτυξη και την ευημερία, τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και πολιτικούς παράγοντες πίσω από την κοινωνική ανισότητα και την επίδραση των υδρο-κλιματικών κινδύνων στις κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις στη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Στα προγράμματα συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και από Τουρκία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ελβετία, Κροατία, Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Μαρόκο, Σενεγάλη και Ν. Αφρική.

Οπως ισχυρίζεται, η ΕΕ επιζητά την παραγωγή διεπιστημονικής γνώσης που θα βοηθήσει να βρεθούν λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις και θα συμβάλει στη λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Ουσιαστικά, δηλαδή, παραγγέλνει επιστημονική τεκμηρίωση των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της και τρόπους να τις επιβάλει καλύτερα. Σε αυτή την προσπάθεια εμπλέκει τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στα οποία, με την πολιτική της για την έρευνα, ήδη έχει αναθέσει ρόλο παραγωγής νέας γνώσης σε όφελος των επιχειρήσεων.

Παράλληλα με το νέο πρόγραμμα, ήδη «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τα θέματα: ανάπτυξη και απασχόληση, ανταγωνιστικότητα, οικονομία της γνώσης, ισχυρή Ευρώπη, εκσυγχρονισμός της κοινωνικής ατζέντας, η Ευρώπη ως παγκόσμιος εταίρος, ζητήματα δηλαδή του πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ