Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προαναγγελία αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μαχαίρι στις δαπάνες Υγείας κ.ά. αξιώνει η Κομισιόν ενόψει των Συμβουλίων της επόμενης βδομάδας

Την κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στα λαϊκά στρώματα προαναγγέλλει η ίδια η Κομισιόν ενόψει και των αποφάσεων που θα παρθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ των 27 κρατών (συμβούλια Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ).

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κομισιόν επανέρχεται στο αντιλαϊκό τροπάρι «γήρανσης του πληθυσμού» ζητώντας από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περικοπές των προϋπολογισμών και να προωθήσουν στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη», δηλαδή τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ειδικές παρατηρήσεις έχουν και για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι το πολύ ψηλό κρατικό χρέος συνδυάζεται με τη ραγδαία διόγκωση του «κόστους» για την κάλυψη των συντάξεων. Είναι απόλυτα φανερή η ρότα πολιτικής που θα ξεδιπλώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκαταλέγουν την Ελλάδα στη λίστα με τα 13 «υψηλού κινδύνου» που πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή «φιλόδοξα προγράμματα» για τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων μέσα στα επόμενα χρόνια και να προχωρήσουν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στις δαπάνες Υγείας.

Στο πλαίσιο των κοιναγορίτικων Συμβουλίων υπουργών Οικονομίας (19 και 20 Οκτώβρη) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συναντήσεις με τον κοινοτικό Επίτροπο Χ. Αλμούνια, προκειμένου στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα που θα αποτυπωθεί στο επικαιροποιημένο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», που θα καταθέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κατεύθυνση της πολιτικής του συνοψίζεται στα «μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα» που έχει αξιώσει η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ