Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια παραίτηση, πολλά ερωτήματα

Μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε, στο υπουργείο Οικονομικών έλαβαν χώρα δύο γεγονότα πολύ σχετικά μεταξύ τους, μια και αφορούν στη μεγάλη υπόθεση της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο είναι η δημοσιοποίηση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του απολογισμού έργου των υπηρεσιών του για το διάστημα Γενάρη-Σεπτέμβρη 2000. To δεύτερο αφορά στην αποχώρηση - αποπομπή κατ' άλλους - του πρώην διευθυντή της ΥΠΕΔΑ, Π. Δάνη, από τη θέση του διευθυντή φορολογίας κεφαλαίου. Μια αποχώρηση, η οποία συνοδεύεται με πλήθος ερωτηματικών.

***

Στην προσπάθειά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας, ότι οι υπηρεσίες εργάζονται αγόγγυστα και ακάματα κατά του οικονομικού εγκλήματος, παραθέτει διάφορα στοιχεία, για το πόσους ελέγχους έκανε το ΣΔΟΕ, ποιοι κλάδοι ελέγχθηκαν κλπ., όπου η οπτική των αριθμών υποδηλώνει δουλιά, έργο, επαγρύπνηση! Οι φοροφυγάδες και οι οικονομικοί εγκληματίες δε θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι! Οι δυνάμεις της τάξης επαγρυπνούν... Ενα κακό έχουν όμως τα στοιχεία: Δεν αναφέρουν ονόματα και άλλα προσδιοριστικά στοιχεία, λες και απευθύνονται σε τυφλούς, κουφούς κλπ. Λένε, π.χ., ελέγχθηκαν 356 μεγάλες επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 87 παραβάτες... Ποιες επιχειρήσεις, ποιοι παραβάτες, αυτό παραμένει άγνωστο. Ας είναι όμως. Τη δουλιά τους να κάνουν οι άνθρωποι, τους φοροφυγάδες να κυνηγούν και ας ακολουθούν πολιτική μυστικών διαδρόμων. Κάνουν όμως τη δουλιά τους;

***

Πριν λίγες μέρες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή στη Διεύθυνση Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών ο Π. Δάνης. Γύρω από το όνομα του στελέχους αυτού του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος. Σε έναν χώρο, όπου το στοιχείο της συναλλαγής πολλών εφοριακών και επιχειρηματιών έχει αποκτήσει διαστάσεις καθημερινότητας, ο Π. Δάνης, ως διευθυντής της ΥΠΕΔΑ, είχε συνδέσει το όνομά του με το κυνήγι της «σκληρής» φοροδιαφυγής, αυτής που συντελείται στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας... Ανθρωποι που τον γνώρισαν, τον χαρακτηρίζουν «αγύριστο κεφάλι», άνθρωπο που δε βάζει νερό στο κρασί του και δε δέχεται μύγα στο σπαθί του. Ισως και να είναι υπερβολικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί, το θέμα όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος - παρά τις μεγάλες επιτυχίες της υπηρεσίας στην οποία προΐστατο - απομακρύνθηκε από τη θέση της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος την περίοδο της διάλυσης της ΥΠΕΔΑ και της δημιουργίας του ΣΔΟΕ. Είχε προλάβει όμως να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεκάδες φακέλους με πολύκροτες υποθέσεις μεγαλοφοροφυγάδων. Οι υποθέσεις αυτές ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Αλλά και από τη νέα του θέση, ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε περιπτώσεις εξόφθαλμης παραβίασης του νόμου. Τέτοια περίπτωση ήταν η προκλητική απαλλαγή μεγάλων τεχνικών εταιριών, που είχαν συστήσει βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από φόρους εκατοντάδων δισ. δραχμών. Το όλο πρόβλημα «διευθετήθηκε» από τους Παπαντωνίου-Δρυ με εγκύκλιο που... διόρθωσε - στα μέτρα των φοροφυγάδων - το σχετικό νόμο.

***

Οι πληροφορίες θέλουν τις τελευταίες μέρες να έχει εκδηλωθεί νέα σύγκρουση όταν, μέσω της υπηρεσιακής οδού, επενέβη να καταγγείλει το κουκούλωμα της, χρονίζουσας εδώ και καιρό, περίπτωσης φοροδιαφυγής της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ. Τι ακριβώς συνέβη δεν είναι γνωστό. Το θέμα όμως είναι ότι ο Π. Δάνης εγκαταλείπει τα κεντρικά κτίρια του υπουργείου Οικονομικών, προς ανακούφιση πολλών, οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ενοχλητικό δον Κιχώτη, που δεν είναι σε θέση να κατανοήσει, απ' ό,τι φαίνεται, το πνεύμα και την ηθική της «παγκοσμιοποίησης»... Μετά απ' όλα αυτά, εν είδει καρικατούρας και ιλαροτραγωδίας, βάζουν το ΣΔΟΕ να δημοσιοποιεί τυφλά στοιχεία κατά της φοροδιαφυγής στα μπακάλικα...


Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ