Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Επιστροφές... με πολιτικά κριτήρια

Πιέσεις από Αίγυπτο και Ιράν δέχονται το Μουσείο του Λούβρου και το Βρετανικό Μουσείο για επιστροφή αρχαιοτήτων, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, το ρόλο των μεγάλων μουσείων στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των χωρών τους.

Η Αίγυπτος απείλησε να «διακόψει» κάθε αρχαιολογική συνεργασία με το Λούβρο, όσο δεν επιστρέφονται τα τμήματα μιας φαραωνικής στήλης, δήλωσε πριν λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χάουας. «Με το να αγοράζουν κλεμμένες στήλες, ορισμένα μουσεία ενθαρρύνουν την καταστροφή και κλοπή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων», τόνισε.

Η γαλλική πλευρά τελικά αποφάσισε χτες να επιστρέψει τη στήλη, αν και αρχικά δήλωνε ότι θα το έκανε... αν επαληθευτεί ότι οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα της εξόδου τους από την Αίγυπτο είναι βάσιμες!!! Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτό το αποφασίζει... η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή των Συλλογών Μουσείων Γαλλίας!

Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη απειλεί για διακοπή των σχέσεων με το Βρετανικό Μουσείο αν δεν επιστραφεί ο «κύλινδρος» του αρχαίου Πέρση βασιλιά Κύρου. Ο κύλινδρος (μέσα του 6ου αι. π.Χ)., φέρει σφηνοειδή βαβυλωνιακή γραφή και θεωρείται η πιο παλιά «χάρτα» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Βρετανικό Μουσείο «υπόσχεται» την επιστροφή του αντικειμένου, με την τακτική του δανεισμού... αλλά αφού «ελέγξει» την πολιτική κατάσταση στο Ιράν!!! «Οπως πάντα με οποιοδήποτε είδος δανείου, θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι κατάλληλη», δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του μουσείου!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org