Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστρέφουν ή απλώς «αναγνωρίζονται»;

Νέα ευρήματα στη Λάρισα
Νέα ευρήματα στη Λάρισα
«Επιστρέφουν» στην Ελλάδα το Ανάγλυφο της Θάσου και η Ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη, δύο από τις τέσσερις σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που διεκδικούσε η Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια. Ο τρόπος επιστροφής ήταν θολός... στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. «Μπορεί αυτά τα δύο αντικείμενα να τα δανείσουμε στο Μουσείο του Πεκίνου ή του Λούβρου. Κατά όμοιο τρόπο μπορούν να πάνε και στο "Γκετί". Θα το εκτιμήσουμε εμείς αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η αναγνώριση της κυριότητας των ελληνικών αντικειμένων», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης.

Η ανακοίνωση δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ταυτόχρονα στην Αθήνα και το Λος Αντζελες. Και καθώς οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων είναι η διεκδίκηση από την Ελλάδα της μαρμάρινης Κόρης και του χρυσού στεφανιού, όπως και οι μακροχρόνιοι δανεισμοί ελληνικών αρχαιοτήτων στο «Γκετί».

Το αρχαίο αναθηματικό Ανάγλυφο της Θάσου, με παράσταση θεότητας και λατρευτών, χρονολογείται τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στις 13/3/1995 ενημερώνεται η ΕΠΚΑ Καβάλας από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθήνας ότι το «Γκετί» απέκτησε ένα αρχαϊκό αναθηματικό ανάγλυφο. Η ΕΠΚΑ Καβάλας επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο είχε κλαπεί απ' την αποθήκη ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο και παράνομα εξήχθη στις αρχές του 20ού αιώνα. Μετά την περιπλάνησή του σε διάφορες συλλογές αλλοδαπών, το 1955, το «απέκτησε» ο Πολ Γκετί.

Η Ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη είναι των κλασικών χρόνων (4ος αιώνας π.Χ.), σε μαύρο πέτρωμα, και φέρει εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή και το όνομα Αθανίας. Οι διαστάσεις της είναι 116 εκατοστά ύψος, 80 εκατοστά πλάτος στη βάση της και 16 εκατοστά το πάχος της.

  • Να σημειωθεί ότι ο υπουργός αναφέρθηκε και στον κορμό του μαρμάρινου αγάλματος της Θεάς Αρτέμιδος, τύπου «Βενδίδος», που βρέθηκε στη Λάρισα. Το άγαλμα ήταν μέσα σε στρώμα 50 περίπου σπονδύλων, δωρικών κιόνων και πλήθους μαρμάρων του μνημείου, στο πίσω μέρος της σκηνής του αρχαίου θεάτρου. Αυτό σημαίνει ότι το αρχαίο θέατρο ήταν μεγάλου μεγέθους μνημείο, αντίθετα απ' ό,τι υπολόγιζαν οι ανασκαφείς. Μάλιστα, χτες βρέθηκε μία μνημειώδης μαρμάρινη σκάλα κοντά στον τοίχο, η οποία οδηγούσε τους θεατές προς το θέατρο. Το αρχαίο θέατρο στη Λάρισα μάλλον έχει πολλά ακόμα να δώσει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ