Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί η τέχνη της Εθνικής Αντίστασης

«Η οδός Αθηνάς το 1940», ξυλογραφία του Γ. Δήμου
«Η οδός Αθηνάς το 1940», ξυλογραφία του Γ. Δήμου
«Εφυγε» (στις 8/7) και τάφηκε χτες στο νεκροταφείο Χαλανδρίου ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ζωγράφος - χαράκτης, Γιώργης Δήμου.

Ο Γιώργης Δήμου γεννήθηκε στο Κάιρο (25/1/1911). Σπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή, μαζί με τον Γιάννη Χατζηανδρέα (Στρατή Τσίρκα). Το 1925 γνωρίστηκε με τον κομμουνιστή Κύπριο λογοτέχνη και ζωγράφο Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με το εργατικό κίνημα και την προοδευτική διανόηση της Αιγύπτου. Το 1930, με υποτροφία, σπούδασε στο εργαστήριο του Κ. Παρθένη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Εντασσόμενος, το 1930, στην Κομμουνιστική Νεολαία (ΟΚΝΕ), συνεργάζεται με τα περιοδικά «Νέοι Πρωτοπόροι», «Πρωτοπορία» και «Νέα Εστία». Συνέχισε τις σπουδές του στο νεοσύστατο εργαστήρι του Γ. Κεφαλληνού, με συμμαθητές, ανάμεσα σε άλλους, τους Τάσσο Αλεβίζο (Τάσσο) και Γιάννη Μόραλη.

Το 1934 αποφοιτά από τη Σχολή και επιστρέφει στην Αίγυπτο, όπου μαζί με τον ποιητή Θεοδόση Πιερίδη, τον Στρατή Τσίρκα, τον Κώστα Βεργόπουλο και άλλους συμμετέχει στην Αντιφασιστική Διεθνή Ειρηνιστική Ενωση και συνεργάζεται με το περιοδικό «Παναιγύπτια». Το 1939 συλλαμβάνεται από το μεταξικό καθεστώς. Στην Κατοχή οργανώνεται στο ΕΑΜ, από την Ηλέκτρα Αποστόλου και γίνεται γραμματέας στην Οργάνωση Καλλιτεχνών (1941-1943). Το 1943 ανεβαίνει στο βουνό και εντάσσεται στον ΕΛΑΣ. Χαράζει τη σφραγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ένσημα για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα, επιμελείται και εικονογραφεί διάφορα αντιστασιακά έντυπα. Το 1947 εντάσσεται στο ΔΣΕ. Σχεδιάζει πορτρέτα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Στη συνέχεια, μαζί με την γυναίκα του Μαρία Δήμου, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», βρίσκεται ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, όπου εργάζεται στο εκδοτικό του ΚΚΕ, επιμελούμενος δεκάδες εκδόσεις της «Νέας Ελλάδας» και των «Πολιτικών και Λογοτεχνικών Εκδόσεων» (ΠΛΕ). Επίσης, δημιουργεί σειρά σχεδίων με Ελληνες πρόσφυγες και Ρουμάνους εργάτες, καθώς και λιθογραφίες («Ο Μπελογιάννης τραυματίας το Γράμμο», «Μοναξιά» κ.ά.).

Το 1965, με ενέργειες του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, επιστρέφει με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Για μια περίοδο εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, για τη συντήρηση τοιχογραφιών βυζαντινών ναών (Μητρόπολη του Μυστρά και Οσιος Λουκάς), υπό τον Φ. Ζαχαρίου.

Ο Γιώργης Δήμου δε θέλησε ποτέ να οργανώσει ατομική έκθεση ή να πουλήσει έργα του σε ιδιώτες. Πείστηκε να εκθέσει δημιουργίες του, στην αφιερωματική έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, με τίτλο «Γιώργης Δήμου - χαρακτική και σχέδια», την οποία, όμως, δεν μπόρεσε να χαρεί, καθώς ήταν καθηλωμένος χρόνια στο κρεβάτι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ