Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Νέα απειλή στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών
  • Ασθένειες πλήττουν τη φετινή παραγωγή
  • Αντικειμενική καταγραφή των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις, απαιτεί, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Σοβαρότατη απειλή για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου αποτελεί η μεγάλη εξάπλωση των ασθενειών της ελιάς, με αποτέλεσμα την πτώση του ελαιοκάρπου, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών, φτάνει, σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και σε ποσοστά της τάξης του 70%.

Σε ένα μεγάλο τμήμα των καλλιεργειών, ο καρπός σαπίζει, τη στιγμή που φέτος περίμεναν καλύτερη σοδειά, μετά από τρεις συνεχόμενες μη παραγωγικές χρονιές. Οι παραγωγοί ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προβούν άμεσα σε επιτόπιες αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του ελαιοκάρπου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωσή τους.

Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, σε σχετική του δήλωση, σημειώνει: «Η ευρεία δακοπροσβολή που εμφανίζεται στο λεσβιακό ελαιώνα και ανεξάρτητα από τους λόγους στους οποίους αυτή οφείλεται, θα δώσει ένα ακόμα σοβαρότατο χτύπημα στο εισόδημα του μικρομεσαίου ελαιοπαραγωγού, που έχει λεηλατηθεί εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθιέται όλα τα τελευταία χρόνια και από όλες τις κυβερνήσεις».

Τονίζει, ακόμη, ότι «επιβάλλεται να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες από μεριάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντικειμενική καταγραφή της ζημιάς που έχει προκληθεί και την ουσιαστική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Και όταν λέω αντικειμενική, εννοώ ότι πρέπει να παρθούν υπόψη όχι μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του ελαιοκάρπου, αλλά και εκείνες στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Εννοείται ότι αυτή τη θέση μου θα τη φέρω άμεσα με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καλώ δε τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ