Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απάντηση σ' όσους καταδιώκουν τη μητρότητα

«

Η οικογενειακή σου κατάσταση είναι δεσμευτική ως προς την αξιοποίησή σου...» Με αυτήν τη φράση ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης εξήγησε πρόσφατα σε εργαζόμενη που απασχολούσε για πάνω από δέκα χρόνια ότι απολύεται. Κανένα ρόλο δεν έπαιξε το γεγονός ότι η εργαζόμενη όλα αυτά τα χρόνια δούλευε «σαν το σκυλί». Οπως επίσης και το γεγονός ότι στην «κρίσιμη» στιγμή και αφού της ζητήθηκε, στήριξε και με το παραπάνω την επιχείρηση. Χωρίς δραχμή επιπλέον στο μισθό.

Στις σημερινές όμως, «δύσκολες» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες συνθήκες κρίσης, η απολυμένη έκανε ένα «λάθος». Εκανε πολλά παιδιά. Η δίδυμη κύηση που της «έκατσε» έκανε απαγορευτικό το κυλιόμενο ωράριο. Απαγορευτικές τις βάρδιες. Χρειαζόταν επιπλέον επιδόματα στο μισθό. Πρωινό ωράριο για να γυρίζει νωρίς στο σπίτι. Κι όλ' αυτά πήγαιναν πολύ. Εξάλλου, όπως της εξήγησε ο εργοδότης, έξω από την πόρτα του περιμένουν εκατοντάδες άλλοι για δουλειά. Και με το μισθό της εκείνος θα πλήρωνε όχι μία αλλά τουλάχιστον δύο. Μάλιστα της εξήγησε ότι, αναγνωρίζοντας την προσφορά της, έδωσε κάτι παραπάνω στην αποζημίωση...

* * *

Αυτή είναι η αλήθεια. Σήμερα η ανταγωνιστικότητα, το κυνήγι του κέρδους, δεν επιτρέπει ούτε δικαιώματα, ούτε παιδιά. Επιδίωξη και στόχευση ήταν και είναι η γυναίκα να ενταχθεί στην παραγωγή με τους όρους που απαιτεί η παραγωγή του μέγιστου δυνατού κέρδους για το αφεντικό, αλλά και ταυτόχρονα να εξακολουθήσει να σηκώνει στις πλάτες της το βάρος της εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Υγείας που με κατεύθυνση της ΕΕ μετακυλίεται ως «ατομική ευθύνη» στον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Ακριβώς για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, φρόντισαν και φροντίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.

Τι προσφέρεται σήμερα στην εργαζόμενη ή άνεργη μάνα; Το 4ωρο, το 3ωρο. 'Η, μια δουλειά δυο φορές τη βδομάδα. Μάλιστα η προπαγάνδα που δέχεται είναι ότι θα έπρεπε να είναι και ευγνώμων, αφού σε «δύσκολες εποχές» καταφέρνει να βγάζει έστω ένα κομμάτι ψωμί. Κι έτσι π.χ. με τα 400 ευρώ της περιστασιακής απασχόλησης ή του επιδόματος ανεργίας θα μπορέσει να πληρώσει τον παιδικό σταθμό. Ε, τώρα ας αφήσει τα όνειρα για σύνταξη η απολυμένη, της λένε...

* * *

Ισως τώρα να αναρωτηθεί η απολυμένη, και τι γίνεται; Μήπως θηλιά στο λαιμό; Υπάρχει απάντηση. Υπάρχει επιλογή. Να είναι η εργαζόμενη και η άνεργη μάνα αυτές που θα περάσουν τη «θηλιά» στις ένοχες πολιτικές. Να περάσουν «θηλιά» σε όσους τους απαγορεύουν να γίνονται μάνες. Σε όσους τις «στίβουν» στο μεροκάματο. Σε όσους τις οδηγούν στο δρόμο της «ευελιξίας», της εκμετάλλευσης και της φτώχειας. Σε όσους τσακίζουν τα όνειρά τους. Σε όσους τις στερούν από τα παιδιά τους. Σε όσους τους στερούν μια ζωή με αξιοπρέπεια, με χαρά, με ψυχαγωγία, με ξεκούραση, με όνειρα. Μια ζωή όπως αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει ο πλούτος που παράγουν αυτές και η τάξη τους. Γι' αυτό, ισχυρό ΚΚΕ, στην κάλπη και παντού, με κάθε τρόπο, με όλες τις δυνάμεις μας.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ