Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Σημαίες ευκαιρίας για τα μονοπώλια

Επίζηλη θέση στη λίστα του ΟΗΕ καταλαμβάνουν οι ντόπιοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι

Η λίστα με τις ροές κεφαλαίων από κράτος σε κράτος δημοσιοποιήθηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Πρόκειται για τις λεγόμενες «άμεσες ξένες επενδύσεις» (ΑΞΕ) που να σημειωθεί ότι αφορούν και σε εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων και υποδομών από πολυεθνικές με έδρα σε άλλο κράτος. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα μονοπώλια βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση ευκαιριών ακόμη και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Και βέβαια, σε περίπτωση που δουν στον ορίζοντα ακόμα καλύτερους όρους αναχωρούν, βάζουν λουκέτο και αναχωρούν γι' αλλού. Να σημειωθεί ακόμη πώς και η επιχειρηματική δράση των μονοπωλίων σε κάποιο κράτος συνεπάγεται για τη συνέχεια εκροές κεφαλαίων με τη μορφή μερισμάτων και κερδών, τα οποία και διοχετεύουν στα κεντρικά θησαυροφυλάκιά τους.

Χαρακτηριστικό για την περίπτωση η εξαγορά του ΟΤΕ από το γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ», γεγονός που ανέβασε τη χώρα στην καταρτιζόμενη λίστα με τους πλέον «ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς» για το έτος 2008. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι τέτοιες διασυνοριακές ροές κεφαλαίων συνεπάγονται μόνον την υπερσυσσώρευση κερδών για τα μονοπώλια.

Σύμφωνα με την έκθεση για το έτος 2008::

  • Οι εισροές στη χώρα διαμορφώθηκαν σε περίπου 5,1 δισ. δολάρια από 1,9 δισ. δολ. για το 2007. Στη βάση αυτού του μεγέθους και της ταξινόμησης η Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση στη λίστα με τα 208 κράτη. Η εξαγορά του ΟΤΕ βρίσκεται στην 51η θέση με τις μεγαλύτερες εξαγορές ΞΑΕ του 2008.
  • Οι «επενδύσεις» ντόπιων μονοπωλίων σε άλλους ζωτικούς χώρους και αγορές (εκροές) έφτασαν σε 2,65 δισ. δολ. (από 5,3 δισ. δολ. για το 2007). Από την άποψη αυτή, τα ντόπια μονοπώλια κατατάσσονται στην 39η θέση ανάμεσα στη λίστα με 158 κράτη.
  • Στη λίστα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο εξωτερικό φιγουράρουν οι ΗΠΑ (311 δισ. δολ.), Γαλλία (220 δισ.) και Ιαπωνία (129 δισ.)
  • Στη λίστα με τα κράτη - αποδέκτες φιγουράρουν και πάλι ΗΠΑ και Γαλλία με την 3η θέση να καταλαμβάνει η Κίνα (108 δισ. δολ.)
  • Οι παγκόσμιες ροές ΑΞΕ για το 2008, χρονιά μέσα στην οποία η κρίση είχε χτυπήσει την καπιταλιστική οικονομία, διαμορφώθηκαν σε 1,7 τρισ. δολ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ