Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Παράταση στην αστάθεια

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής του κόμματος «Μέλλον» που επικράτησε, μαζί με τους συμμάχους του, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο Χαρίρι απορρίφτηκε από την αντιπολίτευση, όπου ηγείται η «Χεζμπολάχ» εξαιτίας της διανομής των υπουργικών θώκων καθώς είχε προσυμφωνηθεί ο αριθμός που θα καταλάβει η κάθε πλευρά, και έτσι ο στόχος της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν επιτεύχθηκε.

Ο Χαρίρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί νέος γύρος διαλόγου που θα είναι «για το καλό της χώρας». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος δεν γνωστοποίησε τι προτίθεται να κάνει. Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να ξαναδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χαρίρι.

Στις εκλογές, ο συνασπισμός κομμάτων υπό το Χαρίρι, όπου εκφράζονται σουνίτες, ακροδεξιοί χριστιανοί φαλαγγίτες και ένα μέρος των δρούζων, συγκέντρωσε 71 από τις 128 έδρες. Από την άλλη, ο συνασπισμός κομμάτων υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», όπου συμμετέχει το χριστιανικό κόμμα «Ελεύθερο κίνημα» του στρατηγού Αούν, η επίσης σιιτική «Αμάλ» καθώς και ένα έταιρο μέρος των δρούζων, εξασφάλισε 57 έδρες,αριθμός που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει, ούτως ή άλλως, σε σχηματισμό κυβέρνησης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πίσω από τους βασικούς μονομάχους της λιβανικής πολιτικής σκηνής, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει και το Λιβανικό ΚΚ, βρίσκονται άμεσα ή λιγότερο άμεσα ξένες δυνάμεις. ΗΠΑ, ΕΕ και Σαουδική Αραβία δεν έκρυψαν την προτίμησή τους προς το συνασπισμό υπό το Χαρίρι ενώ Ιράν και Συρία υποστηρίζουν το συνασπισμό υπό τη «Χεζμπολάχ», έχοντας, μάλιστα, άμεση ανάμιξη στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του. Βέβαια, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, ασχέτως του ποια λιβανική δύναμη τελικά θα «κάνει κουμάντο», η Βρετανία άρχισε επαφές με τη «Χεζμπολάχ» ενώ η Ουάσιγκτον δεν απέκλειε την προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ