Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Εναρμόνιση των Ενόπλων Δυνάμεων προς «προληπτικούς πολέμους» κι επεμβάσεις

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε ως βάση, στις 9 του Σεπτέμβρη, το νομοσχέδιο για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό, επεκτείνοντας ουσιαστικά τη γεωγραφία καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους.

Να σημειωθεί πως το σχέδιο νόμου κατέθεσε στην Κάτω Βουλή ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στις 11 του Αυγούστου, σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ «της δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει επιχειρησιακά τους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας έξω από τα σύνορα της χώρας».

Εως σήμερα ο νόμος «Για την Αμυνα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας προέβλεπε πως ήταν δυνατή η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ρωσίας για την απόκρουση επίθεσης και την υπεράσπιση της ακεραιότητας των εδαφών της και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Ενώ στο νέο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιούνται πέρα από τα εδάφη της Ρωσίας για τους εξής σκοπούς: 1) Για την απόκρουση των επιθέσεων κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας ή στρατευμάτων άλλων χωρών, που βρίσκονται έξω από τα εδάφη της Ρωσίας. 2) Για την απόκρουση ή αποτροπή της επίθεσης κατά άλλου κράτους. 3) Για την υπεράσπιση των πολιτών της Ρωσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό. 4) Για την πάλη κατά της πειρατείας και την εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Ηδη αρκετοί παρατηρητές συνέδεσαν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με την όξυνση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, κυρίως στο ζήτημα του πολεμικού στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Να σημειώσουμε πως στην πρόσφατη επιστολή του Ντ. Μεντβέντεφ προς τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιούστσενκο, ο Ρώσος Πρόεδρος τον κατηγόρησε «για συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να δυσκολευτεί η δραστηριότητα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων οποιουδήποτε κράτους έξω από τα σύνορά του «δεν είναι κάτι το σωστό και αποτελεί επίθεση». Το Κίεβο απαιτεί επίσημες εξηγήσεις από τη Μόσχα. Σχετική ερώτηση έγινε στις 10/9 και στον Αντρέι Νεστερένκο, εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει το αν ο νέος νόμος έχει να κάνει με πιθανή χρήση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κριμαία, σε περίπτωση που η κατάσταση οξυνθεί παραπέρα. Να σημειωθεί πως ήδη το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για την πολιτική επίδοσης ρωσικής υπηκοότητας σε ρωσόφωνους Ουκρανούς πολίτες στην Κριμαία ή και σε άλλες νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Στην ουσία του το νέο νομοσχέδιο έρχεται να εναρμονίσει τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις με τη «λογική» των «προληπτικών πολέμων» κι επεμβάσεων «ευέλικτων στρατιωτικών δυνάμεων» εκτός συνόρων, που έχουν καθιερώσει και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ