Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»
Συνεχές ιμπεριαλιστικό μακελειό

Το χτύπημα των «δίδυμων πύργων» στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Το χτύπημα των «δίδυμων πύργων» στη Νέα Υόρκη
Συμπληρώνονται 8 χρόνια σήμερα από την 11η Σεπτέμβρη του 2001 και τις επιθέσεις στους «δίδυμους πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, γεγονός που αξιοποιήθηκε στο έπακρο για την εξαπόλυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων σε Αφγανιστάν το 2001 και Ιράκ το 2003. Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» σηματοδότησε μια γενικότερη επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και έγινε η αφορμή για να περάσει σειρά αντίστοιχων νόμων σε ΗΠΑ, ΕΕ και αλλού.

Στη χώρα μας το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη κιόλας στιγμή επισήμανε τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες ενέργειες και ότι εξυπηρετούν τον ιμπεριαλισμό. Στην απόφαση της ΚΕ του Κόμματος στις 15/9/2001 «για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ύστερα από το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ» αναφερόταν χαρακτηριστικά:

«Το κύριο ζήτημα που πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του ελληνικού λαού είναι η απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν κατάσταση πολέμου, με στόχο ένα σημαντικό αριθμό χωρών και λαϊκών κινημάτων. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες που συνυπάρχουν, όπως:

Μικρό παιδί θύμα των πρώτων αμερικανικών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη το 2003
Μικρό παιδί θύμα των πρώτων αμερικανικών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη το 2003
Για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η κρίση αγκαλιάζει συγχρονισμένα και τα τρία κέντρα του ιμπεριαλισμού - τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν οξυνθεί και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη θέση τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα, ενώ η ΕΕ διεκδικεί ένα ανάλογο ευρύτερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, πέρα από το ρόλο του χωροφύλακα που κατέχει στη γηραιά ήπειρο.

Οι στόχοι που οι ΗΠΑ θέτουν στο στόχαστρό τους αφορούν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες. Πρόκειται για επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά όλοι οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να ασκηθεί επιθετική πολιτική από τη μια εναντίον της Ρωσίας, εναντίον άλλων κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και από την άλλη εναντίον της Κίνας. Επίσης παραμένει στο ιδιαίτερο στόχαστρό τους η περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μείζον πρόβλημα, όχι όμως απροσδόκητο, αποτελεί η πρόθυμη συστράτευση της ΕΕ, αλλά και μεγάλης πλειοψηφίας κρατών εκτός του ΝΑΤΟ, στην ενεργοποίηση - για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του οργανισμού - του άρθρου πέντε, με πρόσχημα τη λίστα υποψίας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ. Οι όποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εκφράζονται για τη μορφή και τα μέσα της αντεπίθεσης αντανακλούν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εκφράζουν όμως και την πίεση που ασκούν οι λαοί για μη συμμετοχή σε άδικους πολέμους.

Η ΚΕ εκτιμά πως βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου επιτελικού σχεδίου, που θα βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη μας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία, καθώς θα εμπλακούν ένα μεγάλο μέρος χωρών και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα πάρουν πιο ανοιχτή μορφή».

Την ίδια ώρα όλα τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Συνασπισμός) έσπευδαν να δηλώσουν ότι «όλοι είμαστε Αμερικανοί» και να δίνουν διαπιστευτήρια στην αμερικανική πρεσβεία. Από την πρώτη στιγμή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ συμμετείχαν ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στέλνοντας ελληνικά στρατεύματα σε Αφγανιστάν και Ιράκ, να συμβάλλουν στο συντελούμενο μακελειό σε βάρος των λαών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ