Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολόγων «όχι» στη διαθεσιμότητα

Απόλυτα αντίθετο στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ για προσωρινή διαθεσιμότητα της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας, λόγω της «εξαφάνισης» ενός κιονόκρανου, είναι το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ο ΣΕΑ θεωρεί ότι «διασύρεται» η αρχαιολόγος, που χρησιμοποιείται «ως αποδιοπομπαίος τράγος, επειδή το ατυχές, όσο και ύποπτο αυτό συμβάν, συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο». Επισημαίνει «το εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς φύλαξης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει» και θεωρεί «απαράδεκτο να εκμηδενίζεται η προσφορά των αρχαιολόγων, να διασύρονται ανώτατα στελέχη της Υπηρεσίας και να καθίστανται έρμαια οποιασδήποτε κακόβουλης ή προβοκατόρικης ενέργειας».

Τονίζει ότι η «ευθύνη της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων έχει ανατεθεί σε αρχιφύλακες που επιλέγονται με αυστηρά κομματικά κριτήρια από τις πολιτικές ηγεσίες, ανεξαρτήτως των προσόντων τους, αλλά και της γνώμης του αρμόδιου αρχαιολόγου διευθυντή, και όταν, εδώ και χρόνια, οι μόνιμοι αρχαιοφύλακες είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα τα μνημεία να φυλάσσονται με έκτακτο προσωπικό και εκπαιδευόμενους με τα προγράμματα stage, ώστε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να επιδίδεται σε ένα φαύλο ρουσφετολογικό γαϊτανάκι».

Τέλος, καλεί την πολιτική ηγεσία «να ανακαλέσει αμέσως την άδικη απόφαση, να διαλευκάνει πάραυτα την υπόθεση της ύποπτης "εξαφάνισης", ώστε να αποδώσει τις ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία του προβλήματος της φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ