Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μόνη διέξοδος η σοσιαλιστική προοπτική

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις σε Ημαθία και Κιλκίς

Από την εκδήλωση του 35ου Φεστιβάλ στη Βέροια
Από την εκδήλωση του 35ου Φεστιβάλ στη Βέροια
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά ήταν οι νέοι που συμμετείχαν στις κεντρικές εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Βέροια και στο Κιλκίς, που έγιναν το περασμένο Σάββατο, το βράδυ, στο πλαίσιο κορύφωσης της μεγάλης νεολαιίστικης γιορτής στους νομούς της χώρας.

Στη Βέροια, εκατοντάδες μαθητές ζωντάνεψαν το 35ο Φεστιβάλ με την παρουσία τους ως αργά το βράδυ. Από το βήμα του Φεστιβάλ, την ομιλία έκανε το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιόνης.

Ο Θ. Χιόνης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της συζήτησης για το σοσιαλισμό, που έχει ανοίξει η ΚΝΕ με τη νεολαία, στα πλαίσια του 35ου Φεστιβάλ, για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει γιορτές «δημοκρατίας» με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Σεπτέμβρη. Από το περιεχόμενο των οδηγιών του ΥΠΕΠΘ «φανερώνεται η προσπάθεια να κάνουν συμμέτοχους τα παιδιά του λαού και τους καθηγητές στο καμουφλάρισμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης», σημείωσε το μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ενδεικτικά παραδείγματα από αυτά που πιέζουν τη ζωή του λαού, ιδιαίτερα της νέας γενιάς της εργατικής τάξης και αναδεικνύουν την ανάγκη καταδίκης του καπιταλισμού, αλλά και την ανάγκη της πάλης για να μπει στην ημερήσια διάταξη ο αγώνας για το σοσιαλισμό.

Στο Φεστιβάλ του Κιλκίς, συμμετείχαν με μαζικότητα νέοι εργαζόμενοι και μαθητές. Από το βήμα του, ο Πέτρος Δίμιζας, μέλος του Γραφείου της ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφερόμενος στη σοσιαλιστική προοπτική ως τη μοναδική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις οικονομικές της κρίσεις σημείωσε πως η σοσιαλιστική οικονομία δε γνώριζε την έννοια της οικονομικής κρίσης, που οφείλεται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. «Ενώ σήμερα - πρόσθεσε - στους χώρους δουλειάς, όπως στην ΒΙΠΕ του Κιλκίς, οι εργαζόμενοι στην ΣTHΜΠΕΘΕΡΜ είναι σε επίσχεση, διότι είναι απλήρωτοι. Στην ΑΛΟΥΜΙΛ εργάζονται 6ωρα με μειώσεις αποδοχών και συνολικά οι απολύσεις αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο». Για τον αγροτικό τομέα, αντίστοιχα, σημείωσε: «Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών ενώ τα κέρδη για τους εμποροβιομηχάνους καλά κρατούν. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ότι οι αγρότες του νομού πουλούν το σιτάρι 10 λεπτά το κιλό», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ