ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Ολοένα και πιο εύθραυστες φαίνεται ότι είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους πάλαι ποτέ «καλούς συνεργάτες», την Ουάσιγκτον, η οποία καταγράφει τον αιματηρότερο μήνα για τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν από την έναρξη της εισβολής το 2001 με 45 νεκρούς, και τον Χαμίντ Καρζάι. Οπως όλα δείχνουν, οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές εξελίσσονται σε κρίσιμη δοκιμασία για τις δύο πλευρές, με πιο πρόσφατο περιστατικό μια «εκρηκτική», όπως διαρρέεται, συνάντηση μεταξύ του Καρζάι και του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον, στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση έγινε την επομένη της διεξαγωγής των εκλογών. Ο Χόλμπρουκ φέρεται να ρώτησε τον Καρζάι αν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κανένας υποψήφιος δε θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ο Καρζάι, από την πλευρά του, φέρεται να εξερράγη οργισμένος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι μεθοδεύουν τη διενέργεια δεύτερου γύρου, πριν καν καταμετρηθούν οι ψήφοι και εκδοθούν επίσημα αποτελέσματα.
Αν και οι πληροφορίες περί έντασης διαψεύστηκαν και από τις δύο πλευρές, οι οποίες επιβεβαίωσαν μόνο την πραγματοποίηση της συνάντησης, δε φαίνεται ν' απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από δεκάδες χώρες, ο Χόλμπρουκ σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους από τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, προκειμένου να τους θέσει ανοιχτά το ζήτημα διεξαγωγής δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, με το επιχείρημα ότι θα συνεισφέρει πολύ στην αποκλιμάκωση των επικρίσεων για νοθεία.
Κατά τα άλλα, εντός της χώρας, οργή εξέφραζαν, χτες, αρκετοί Αφγανοί βουλευτές για την αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα σε κλινική της πόλης Σαρ Χάουζα, στην επαρχία Πάκτικα, όπου είχαν καταφύγει τραυματίες Ταλιμπάν και ο επικεφαλής τους. Οι ΝΑΤΟικοί ισχυρισμοί ότι η επίθεση έγινε αφού απομακρύνθηκαν οι πολίτες και ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι επευφημούσαν, δε φαίνεται να πείθουν ιδιαίτερα την αφγανική κοινή γνώμη.
«Η αποστολή στο Αφγανιστάν θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια στη χώρα» δήλωσε απερίφραστα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της κατοχής. Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισκεπτόμενος την Τουρκία, φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Αγκυρα να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν αποστέλλοντας μάχιμα στρατιωτικά τμήματα, καθώς εκτιμά ότι «η ύπαρξη μουσουλμάνων στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πυρός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αντίδραση των ντόπιων».
Εντούτοις, αρχικώς τουλάχιστον, η Αγκυρα δε φαίνεται να υπέκυψε στις πιέσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε «στρατιωτικό αίτημα» από το ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του θα «εντείνει τη συνεισφορά της στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και σε άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες», όχι μακριά από την Καμπούλ.