Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καταγγελίες για βασανιστήρια πυροδοτούν την ένταση

TΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δύο συλληφθέντες στις μετεκλογικές αναταραχές στο Ιράν, ο ένας μέλος του κόμματος του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο άλλος δημοσιογράφος και πρώην ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, μεταφέρθηκαν, χτες, από τις φυλακές στο νοσοκομείο. Ο πρώτος σοβαρά τραυματισμένος από ξυλοδαρμό που υπέστη επειδή αρνήθηκε να παρουσιαστεί στις μαζικές δίκες που δρομολόγησε η ιρανική ηγεσία και ο δεύτερος επειδή υποχρεώθηκε να λάβει τροφή, ενώ βρισκόταν, ήδη, στην 9η ημέρα απεργίας πείνας με την οποία διαμαρτύρεται για την κράτησή του.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις ώρες μετά τις νέες καταγγελίες από τον «μεταρρυθμιστή» Μουσαβί ότι δεκάδες συλληφθέντες υπέστησαν βασανιστήρια και βιάστηκαν από τους δεσμοφύλακές τους, καταγγελία που στηρίζει και ο έτερος «μεταρρυθμιστής» Μεχντί Καρουμπί.

Εκτός των Μουσαβί - Καρουμπί, στο κίνημα «Πράσινος Δρόμος για την Ελπίδα» που ίδρυσε ο πρώτος, προσχώρησε χτες και ο πρώην πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο πρέσβης του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, διέψευσε ότι ο ίδιος δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να συζητήσει άνευ όρων για το πυρηνικό της πρόγραμμα», όπως κυκλοφόρησε νωρίς χτες το πρωί σε διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ