Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις Κοσσοβάρων σε συμφωνία EE - Βελιγραδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την έντονη αντίδραση της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών προκαλεί η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην ευρωενωσιακή αστυνομικο-δικαστική αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) και τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις, επειδή η εξέλιξη «αγνοεί τους αρμόδιους θεσμούς στο Κόσσοβο».

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι αναφέρεται μάλιστα ότι η υπογραφή της συμφωνίας «θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής αποστολής και της κυβέρνησης στην Πρίστινα». Παράλληλα, σύμβουλοι του πρωθυπουργού εξέταζαν πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε «να μπλοκαριστεί» το πρωτόκολλο συνεργασίας «εφόσον δε γίνει σεβαστό το κράτος του Κοσσόβου». Στη συμφωνία EULEX - Βελιγραδίου αντιτίθεται και ο πρόεδρος του Κοσσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χτες πως η υπογραφή διεθνών συμφωνιών υπάγεται αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοδοσία των θεσμών του προτεκτοράτου «από τη στιγμή» όπως είπε «που το Κόσσοβο είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και κανείς δεν επιτρέπεται να υπογράφει οτιδήποτε αντ' αυτού»...

Χτες η Λετονία ανακοίνωσε την αποχώρηση 17 στρατιωτών της από τη ΝΑΤΟική δυναμη KFOR «λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης». Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών εντάσσεται και η απόφαση για αποχώρηση των Λετονών στρατιωτών και από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τον προσεχή Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ