Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με βήμα ταχύ... για τα θέατρα

«Από μακριά»
«Από μακριά»
Επί ποδός είναι αυτή την εποχή όλα τα θέατρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη ολοκληρώσει το ρεπερτόριό τους, τις επαφές και τις συνεργασίες τους ενώ κάποιοι ξεκίνησαν κιόλας τις αναγνώσεις και τις πρόβες. Αρκετές θα είναι και οι επαναλήψεις βέβαια, αφού και τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά και όταν μια παράσταση σημειώνει επιτυχία λογικό είναι να συνεχίζεται.

  • Δύο καινούριες σκηνοθεσίες του Θωμά Μοσχόπουλου θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο «Πειραιώς 260», στο οποίο έχουν παρουσιαστεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για τα έργα «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και «Τι είδε ο Μπάτλερ» του Τζο Ορτον. Στη «Δωδέκατη Νύχτα» παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά, Νίκος Καραθάνος, Μαρίσα Τριανταφυλλίδη, Σωκράτης Πατσίκας, Θάνος Τοκάκης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Μ. Σαράντης, Προμηθέας Ελευθερόπουλος. Στην πανέξυπνη φάρσα «Τι είδε ο Μπάτλερ» παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Γλάστρας, Αννα Καλαϊτζίδου, Ομηρος Πουλάκης, Αλέξανδρος Αλπίδης.
  • Μία από τις καλύτερες ελληνικές κωμωδίες, ο γνωστός «Μπακαλόγατος» ή «Της κακομοίρας» ανεβαίνει στο Θέατρο «Μουσούρη», για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 23 του Σεπτέμβρη, και είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Λέφας, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Γαλίτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ελένη Αποστολοπούλου, Αλεξάνδρα Ούστα, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ειρήνη Τσιάρη. Το έργο γυρίστηκε για τον κινηματογράφο το 1963, με τεράστια επιτυχία και με ατάκες που εκτοξεύονταν σε ρυθμό πολυβόλου από τον Ζήκο - Κώστα Χατζηχρήστο, στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του!
  • «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»
    «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης»
    «Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί» είναι ο τίτλος της επιθεώρησης που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αθερίδης στο θέατρο «Αλίκη». Από τη σκηνή του θεάτρου θα παρελάσουν ένας πρωθυπουργός (όλο και πιο) κουρασμένος και γύρω του πολιτικοί (όλο και πιο) απελπισμένοι για καριέρα, ένα τηλεοπτικό πανηγύρι με τραγούδια, μαγειρική και ζώδια από τα ξημερώματα μέχρι τη νύχτα, συγγενείς που στέλνουν «πακέτα» σε άλλους χαμένους συγγενείς, αγρότες μόνοι που ψάχνουν «διά τηλεοράσεως» το έτερόν τους ήμισυ. Παίζουν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Χρυσούλα Διαβάτη, Τζένη Θεωνά, Παντελής Καναράκης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Αντώνης Λουδάρος, Γιώργος Μαρίνος, Ευαγγελία Μουμούρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Αντεια Ολυμπίου και Δήμητρα Παπαδήμα.
  • 11ος χρόνος για το «Σεσουάρ για δολοφόνους» των Bruce Jordan & Marilyn Abrams, στο θέατρο «Αποθήκη». Ο Νίκος Μουτσινάς στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση θα ερμηνεύσει το θεότρελο κομμωτή Τόνυ Λέπουρα, στο κομμωτήριο του οποίου συμβαίνει η δολοφονία της διάσημης πιανίστριας Αμαλίας Τσαλίκογλου. Η απόδοση και η διασκευή είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νένε και οι φωτισμοί του Ανδρέα Μπέλλη.
  • «Αττική οδός»
    «Αττική οδός»
    Η «Αττική οδός» είναι ένα έργο συνόλου για δέκα ρολίστες, των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, που θα ανέβει στο «Εμπορικόν». Είναι η ιστορία δυο σύγχρονων ελληνικών οικογενειών όπως ξετυλίγεται στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης κρίσης και ταυτόχρονα είναι και μια αστυνομική περιπέτεια που καταλήγει σε έναν προσυμφωνημένο φόνο. Το έργο διαπερνούν δύο μεγάλοι ρόλοι, η κυρία Αθηνά (Τζένη Ρουσσέα) και η υπηρέτριά της η Ντίνα (Ελένη Γερασιμίδου) που είναι οι μητέρες των δυο οικογενειών αντίστοιχα. Οι δυο μητέρες στην προσπάθειά τους να λύσουν τα πολλαπλά προβλήματα των οικογενειών τους, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, φτάνουν μέχρι τη θυσία. Για να ζήσουν όλοι όσο καλύτερα γίνεται, κάποιος από τους δέκα πρέπει να θυσιαστεί. Η απόφαση των δυο γυναικών είναι το επίκεντρο της πλοκής του έργου. Πρωταγωνιστούν: Τζένη Ρουσσέα, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Τζώρτζης, Νίκος Αρβανίτης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Σταύρος Μερμήγκης, Σταύρος Καραγιάννης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Βίβιαν Κοντομάρη, Κατερίνα Τσάβαλου.
  • Δεύτερη χρονιά για τη «Φουρκέτα», της Ελένης Γκασούκα, που μετά τους Ηρωες, στο νέο έργο της μεταφέρει την ατμόσφαιρα του καμπαρέ μέσα στην ελληνική οικογένεια, στο «Εμπορικόν». Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Θανάσης Αλευράς, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Ματίνα Νικολάου, Πάρης Λύκος. Τραγουδάει η Βικτώρια Ταγκούλη.
  • «Ζωή σ' ελόγου μας»
    «Ζωή σ' ελόγου μας»
    Τον Απρίλη τα «Κορίτσια Ημερολογίου» του Tim Firth έκαναν πρεμιέρα στο Λονδίνο και από τον Οκτώβρη ...έρχονται στο θέατρο «Κιβωτός». Η θεότρελη και τρυφερή κωμωδία «The Calendar Girls», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της, που ανεβαίνει σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία. Οσο κωμικό κι αν είναι το θέμα (και το θέαμα) του έργου, τα «Κορίτσια Ημερολογίου» είναι ένα έργο που αποπνέει τρυφερότητα. Είναι κυρίως ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία και μια τρανή απόδειξη πως όταν οι γυναίκες βάλουν ένα στόχο, θα τον πετύχουν. Παίζουν: Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Κατιάνα Μπαλανίκα, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Πηνελόπη Πιτσούλη.
  • Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και η Τζόυς Ευείδη, πρωταγωνιστές του έργου των Παπαθανασίου - Ρέππα «Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα», συνεχίζουν για 2η χρονιά στο θέατρο «Λαμπέτη». Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου - Μιχάλης Ρέππας.
  • Το «Από Μακριά» του Θοδωρή Αθερίδη συνεχίζει για 2η χρονιά την επιτυχημένη πορεία του στο «Μικρό Παλλάς». Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αθερίδης και μαζί του παίζουν (αλφαβητικά): Μένια Αναγνωστοπούλου, Βίκυ Βολιώτη, Γιώργος Καπουτζίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μιχάλης Μαρίνος, Ανδρέας Νάτσιος, Χρήστος Σαπουτζής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Μανόλη Παντελιδάκη.
  • Το «Ζωή σ' ελόγου μας» είναι μια συρραφή από 14 εικόνες καθημερινής τρέλας, που ανεβαίνει στο θέατρο «Πειραιώς 131». Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας είναι οι συγγραφείς και σκηνοθέτες της παράστασης. Θα ακουστούν 11 καινούρια τραγούδια σε στίχους δικούς τους και μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη που πρωταγωνιστεί μαζί με την Αννα Παναγιωτοπούλου. Μαζί τους εφτά νεότεροι άνθρωποι της κωμωδίας (Φωτεινή Ντεμίρη, Ζώγια Σεβαστιανού, Φαίδρα Δρούκα, Νίκη Λάμη, Πάνος Σταθακόπουλος, Σπύρος Πούλης, Γιάννης Μπουραζάνας) σε σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια της Εβελυν Σιούπη και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, σε ένα μουσικό θέαμα μεταξύ μιούζικαλ, κωμωδίας και επιθεώρησης.
  • Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν» το έργο του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Τα σκηνικά είναι της Mαργαρίτας Χατζηιωάννου, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Στο ρόλο της Ιοκάστης Παπαδάμου η Σοφία Φιλιππίδου. Παίζουν επίσης: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μάνος Καρατζογιάννης, Νάντια Κοντογεώργη, Παύλος Ορκόπουλος.
  • Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο «Χορν» θα παρουσιάζεται «Το μπουφάν της Χάρλεϋ... ή πάλι καλά». Ενας μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη με την Αννα Παναγιωτοπούλου σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ