ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, είχε η συνέντευξη, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελέριος, Αγκελα Μέρκελ, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
«Η οικονομική κρίση είναι ακόμη πανταχού παρούσα», δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας: «Το ζητούμενο τώρα είναι λοιπόν να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, να αναπτύξουμε γενικά την οικονομία μας έτσι που όχι μόνο να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν να ξεσπάσει η κρίση, αλλά και να αναπτυχθεί παραπέρα. Το σημαντικότερο: Πρέπει να φροντίσουμε επίσης και στη συνάντηση των "20" ώστε ο τραπεζικός κλάδος να μη λειτουργήσει ξανά ανεξέλεγκτα και επαναληφθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος». Η αναφορά της Μέρκελ στην επικείμενη Σύνοδο του G20 - θα γίνει στις 24 και 25 του Σεπτέμβρη στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, μόλις μερικά 24ωρα πριν από τις γενικές εκλογές στη Γερμανία - επαναβεβαιώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση που διατύπωσε και στην προηγούμενη Σύνοδο, στο Λονδίνο, περί θέσπισης νέων κανόνων στη χρηματοοικονομική σφαίρα και απόκτησης δικαιώματος ελέγχου εκείνων των δραστηριοτήτων των οποίων τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία θα ήθελαν να διαφυλάξουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία.
Επιπροσθέτως, η Αγκελα Μέρκελ παρότι αρνήθηκε πως το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη κριθεί, καθώς η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τη Χριστιανική Ενωση CDU-CSU και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), θεωρείται από τους αναλυτές μη ανατρέψιμη, απέρριψε το ενδεχόμενο μίας επανάληψης του σχήματος του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού καθώς εκτιμά ότι δεν είναι ρεαλιστικός.
Τέλος, η Αγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» εξέφρασε τη διάθεσή της να παρέμβει προσωπικά για την εξαγορά της «Opel» από τη «Magna» ως πρελούδιο της αυριανής συνάντησής της με τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της «Opel», θυγατρικής του αλλοτινού γίγαντα «General Motors», έχουν καταστεί μονομαχία ανάμεσα στην καναδική «Magna» με τη ρωσική τράπεζα «Sberbank» και στους επενδυτές της βελγικής RHJ. Παρότι των συνομιλιών ηγείται η μητρική GM, η γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί να υποστηρίξει με δισεκατομμύρια ευρώ την εταιρεία που τελικά θα αναλάβει τον έλεγχό της, και έχει ως εκ τούτου λόγο στην τελική απόφαση.