Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανακατατάξεις του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Προχωρά το σχέδιο ώστε η «General Motors» να προχωρήσει σε ελεγχόμενη πτώχευση και να τεθεί υπό προστασία, μετά την «αιφνιδιαστική» εξέλιξη στην προσπάθεια σωτηρίας της GM, καθώς οι πιστωτές της είπαν «ναι» στην τροποποιημένη συμφωνία ανταλλαγής χρέους.

«Αιφνιδιαστική» μεν αλλά πρόκειται για μία «καλύτερη προσφορά» που κατέθεσαν από κοινού η GM και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς έναντι του χρέους των 27 δισ. δολαρίων προσέφεραν ένα πρόσθετο 15% πακέτο μετοχών... Φυσικά το χρέος θα το πληρώσουν οι Αμερικανοί πολίτες και το αμερικανικό κράτος μετά την αναδιοργάνωση θα έχει, σύμφωνα με το BBC, το 72,5% της GM....

Στο μεταξύ σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το μέλλον της «Opel», καθώς σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι προχθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της «General Motors» με τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε τη χορήγηση επιπλέον 415 εκατ. δολαρίων υπό τη μορφή δανείου, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της «Opel».

Πάντως δύο εταιρείες - κολοσσοί έχουν απομείνει στην προσπάθεια απόκτησης της «Opel»: η ιταλική «Fiat» και η «Magna International», η οποία υποστηρίζεται από τη ρωσική τράπεζα OAO Sberbank, φιλοδοξούν να χρηματοδοτήσουν την «Opel», ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση να συνδράμει ως εγγυήτρια, σε περίπτωση που η «Opel» κηρύξει πτώχευση. Στο παιχνίδι μπήκε και τελευταία και η κινεζική «Beijing Automotive Industry». Πάντως, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να επιλέξει τη «Magna International» ως επενδυτή της «Opel». Στην περίπτωση που η «Magna» επικρατήσει, τότε η εταιρεία κατασκευής φορτηγών οχημάτων του Ντερίμπασκα, η GAZ, θα αναλάβει την κατασκευή οχημάτων της «Opel» στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ