Τη δεύτερη μέρα της Συνδιάσκεψης επαναλήφθηκε το σκηνικό της κυβερνητικής επιμονής στα αντεργατικά μέτρα και της αδυναμίας να πειστούν γι' αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Το σκηνικό των φραστικών αντιπαραθέσεων επαναλήφθηκε και τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο) της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά. Απόντος του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επανέλαβε στη δευτερολογία του την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα μέτρα, αλλά με «διάλογο», ενώ κάποιοι υπουργοί και ο γραμματέας του κόμματος Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκαν να ζητούν συμφωνία, αλλά εννοείται στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί συνδικαλιστές επέμειναν, όπως και την πρώτη ημέρα, ν' αμφισβητούν τουλάχιστον από το βήμα τα μέτρα. Μένει βέβαια και στην πράξη να δούμε κατά πόσο ο καταγγελτικός αυτός τόνος θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες μέσα στα συνδικάτα, στην κατεύθυνση του αγώνα, όπως απαιτούν και οι εργαζόμενοι.
Στη δευτερολογία του ο Τ. Γιαννίτσης υπεραμύνθηκε της ευελιξίας, υποστηρίζοντας ότι «οι προτάσεις κινούνται στη λογική της μείωσης του χρόνου εργασίας», αρνήθηκε και αυτό το θολό «35ωρο» της ΓΣΕΕ, γιατί θα αυξήσει - όπως είπε - κατά 14% το κόστος εργασίας, ενώ, επιβεβαιώνοντας τον αντεργατικό χαρακτήρα των μέτρων, είπε ότι πρόκειται «για επέκταση του νόμου του 1998»...
Ο Κ. Σκανδαλίδης θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την εικόνα που πέρασε προς την κοινή γνώμη, «να μη φανεί ότι η Συνδιάσκεψη έμεινε μόνο στα εργασιακά» είπε χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο «για κλίμα παραδοσιακής αντιπαράθεσης». Παρά όμως τα φραστικά «ανοίγματα» προς τους «αντιπολιτευόμενους» συνδικαλιστές, τάχθηκε υπέρ της ελαστικοποίησης, με φράσεις «όποιοι θέλουν να κληρονομήσουν το 8ωρο μιλούν γλώσσα άλλης εποχής», «η μερική απασχόληση δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια»...
Στην προϋπόθεση συμφωνίας των συνδικάτων στα μέτρα που προωθούνται, αναφέρθηκε ο Λ. Αποστολίδης, λέγοντας ότι χωρίς τη συμφωνία «των δυνάμεων της παραγωγής τα μέτρα θα παραμείνουν στα χαρτιά», ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι οι προτάσεις «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Τη σημαία της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» σήκωσε ο Μ. Δασκαλάκης, που ζήτησε την «απόσυρση των μέτρων», αφού όπως είπε «απορρίπτονται και από την κοινωνία και από το κόμμα».
Μια σειρά από συνδικαλιστικά στελέχη αποδοκίμασαν τα μέτρα και απείλησαν με κινητοποιήσεις. Παράλληλα όμως έδειξαν και τα όρια αυτών των διαφοροποιήσεων, όπως ο Σ. Κωλέτσης από τη ΓΣΕΕ, ο οποίος έδειξε το δρόμο της σύγκλισης. «Δύο τριανταπεντάρια - είπε - είναι τα σημεία κλειδιά. Το κλιμακωτό "35ωρο" και η σύνταξη στα 35 χρόνια». Αντίστοιχα ο Γ. Μίχας πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά προειδοποίησε ότι «η ΠΑΣΚΕ δε θα εκτεθεί για άλλη μια φορά», δείχνοντας και το ποια είναι η πραγματική ανησυχία ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σήμερα διατυπώνουν διαφωνίες. Επιβεβαιώθηκαν έτσι και ορισμένα σχόλια ότι πολλοί τοποθετούνται όχι με βάση τις θέσεις τους για τα εργασιακά, αλλά για τους απώτερους πολιτικούς σχεδιασμούς και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.