Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Υπερεκμετάλλευση πίσω από τη «βιτρίνα»

Σε νομούς της Κρήτης περιόδευσε χτες και προχτές ο Αντ. Σκυλλάκος, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, πραγματοποιώντας επαφές με εργαζόμενους και φορείς του τουριστικού τομέα

Σειρά επαφών και συναντήσεων με εργαζόμενους και φορείς του τουριστικού τομέα πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκο, που περιόδευσε στην Κρήτη χτες και προχτές. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του Κόμματος, όπως εκτέθηκαν στην Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα τον τουρισμό, που είχε κατατεθεί στις αρχές του Ιούλη στη Βουλή, ότι δηλαδή οι επιπτώσεις από την κρίση στον τουριστικό κλάδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Από τις καταγγελίες των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι και στον τομέα του τουρισμού, αξιοποιούνται οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, για να γενικευθεί η επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων στον κλάδο. Η σκληρή πραγματικότητα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων βρίσκεται παντού, πίσω από την «βιτρίνα» των πολυτελών καταλυμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι «ισχυροί» του χώρου, στην ασύδοτη επιδίωξή τους να εξασφαλίσουν φτηνή εργατική δύναμη, απασχολούν φοιτητές που προέρχονται ακόμη και από το εξωτερικό σε πλήρη εργασία, δηλώνοντάς τους, δήθεν, ως «μαθητευόμενους», με αμοιβές της τάξης των 300 ευρώ!

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι επιταχύνονται και στον τουρισμό οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και η ενίσχυση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους στο κλιμάκιο του Κόμματος, αφού έχουν αρχίσει να φαίνονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες του «all - inclusive» - «πακέτα» προσφορών, για τουρίστες από το εξωτερικό, που περιλαμβάνουν ολόκληρο το κόστος διαμονής και διατροφής στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή σε συγκεκριμένες συμβεβλημένες επιχειρήσεις - στον «τζίρο» τους. Οπως ανέφεραν, φέτος παρατηρείται μείωση από 30% - 50%, ανάλογα τον νομό, σε σχέση με πέρσι. Ακόμη, κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις στα διάφορα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων του Δ' ΚΠΣ, που είναι «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των ισχυρών, αφήνοντας έξω τα μικρά ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το κλιμάκιο του Κόμματος προειδοποίησε ότι «τα σπασμένα» της κρίσης θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά ακόμη αν τελειώσει, προσωρινά, η κρίση, η μείωση του εισοδήματος θα συνεχιστεί, ενώ ταυτόχρονα οι καλοκαιρινές διακοπές θα γίνονται ολοένα και περισσότερο, «άπιαστο όνειρο» για την εργατική οικογένεια και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουρισμός για λίγους(2013-05-18 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές(2009-06-25 00:00:00.0)
Καταστροφική η πολιτική υπέρ του τουρισμού υψηλών αποδοχών(2007-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι περιοδείες ΚΚΕ στην Κρήτη(2003-07-23 00:00:00.0)
Κρίση στον τουρισμό με θύματα τους εργαζόμενους(2003-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ